Otruby obsahují převážně obalové části zrna. Ve srovnání s obilninami a jinými mlynářskými krmnými zbytky mají otruby nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny a také vyšší obsah minerálních látek. Pšeničné otruby mají načervenalou až červenohnědou barvu. Pro zvířata jsou chutné. Mají mírně projímavé účinky. Zkrmují se především skotu, u krav příznivě ovlivňují dojivost.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 878,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 6,13 | 6,98 |
| NEV | MJ | 6,28 | 7,15 |
| PDIN | g | 96,61 | 110,03 |
| PDIE | g | 82,59 | 94,07 |
| N-Látky | g | 151,10 | 172,10 |
| Vláknina | g | 114,49 | 130,40 |
| Ca | g | 1,40 | 1,60 |
| P | g | 9,83 | 11,20 |
| Na | g | 0,09 | 0,10 |
| Zn | mg | 77,70 | 88,50 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,98 | 1,12 |
| Vit. E | tis.m.j. | 20,63 | 23,50 |