Otruby obsahují převážně obalové části zrna. Ve srovnání s obilninami a jinými mlynářskými krmnými zbytky mají otruby nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny a také vyšší obsah minerálních látek. Pšeničné otruby mají načervenalou až červenohnědou barvu. Pro zvířata jsou chutné. Mají mírně projímavé účinky. Zkrmují se především skotu, u krav příznivě ovlivňují dojivost.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 878,00 |
| MEd | MJ | 6,29 |
| N-Látky | g | 151,10 |
| Lysin | g | 5,62 |
| Methionin | g | 2,20 |
| Meth+cys | g | 5,53 |
| Ca | g | 1,40 |
| P-nefytátový | g | 2,63 |
| Na | g | 0,09 |
| Mn | mg | 99,65 |
| Zn | mg | 77,70 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,98 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 20,63 |