Sója je významná plodina, která je botanicky klasifikována jako luštěnina, ale protože obsahuje hodně tuku, je popisována také jako olejnina. Je nejdůležitějším zdrojem oleje a bílkovin na světě. Použití plnotučné sóji závisí na ceně sójového extrahovaného šrotu a na ceně sójového oleje.
Vyluštěné sójové boby se napařují s následnou možností extruze, toustování, mikronisace apod. Výsledný produkt má vysoký obsah tuku (20 %) a bílkovin (40 %). Tepelným ošetřením se snižuje hladina inhibitoru trypsinu, který by snižoval stravitelnost bílkovin.
Plnotučná sója je vhodná do krmných dávek pro všechna zvířata díky chutnosti i vysokému obsahu energie a dusíkatých látek. Při zkrmování přežvýkavcům je tuk do určité míry chráněn před bachorovou mikroflórou. Tepelnou úpravou sóji se snižuje degradovatelnost proteinu.
Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky
Inhibitory proteázŽiviana | Původní hmota |
|
Sušina | g | 900,00 |
MEp | MJ | 16,07 |
Vláknina | g | 63,18 |
N-Látky | g | 356,22 |
Lysin | g | 22,59 |
Threonin | g | 14,49 |
Ca | g | 2,61 |
P-stravitelný | g | 2,34 |
Na | g | 0,18 |
Vit. A | tis.m.j. | 0,23 |
Vit. D | tis.m.j. | |
Vit. E | mg | 36,36 |
Vit. B1 | mg | 7,38 |
Vit. B2 | mg | 2,43 |
Kys. pantotenová | mg | 10,35 |
Cholin | mg | 2 050,02 |