Sója je významná plodina, která je botanicky klasifikována jako luštěnina, ale protože obsahuje hodně tuku, je popisována také jako olejnina. Je nejdůležitějším zdrojem oleje a bílkovin na světě. Použití plnotučné sóji závisí na ceně sójového extrahovaného šrotu a na ceně sójového oleje.
Vyluštěné sójové boby se napařují s následnou možností extruze, toustování, mikronisace apod. Výsledný produkt má vysoký obsah tuku (20 %) a bílkovin (40 %). Tepelným ošetřením se snižuje hladina inhibitoru trypsinu, který by snižoval stravitelnost bílkovin.
Plnotučná sója je vhodná do krmných dávek pro všechna zvířata díky chutnosti i vysokému obsahu energie a dusíkatých látek. Při zkrmování přežvýkavcům je tuk do určité míry chráněn před bachorovou mikroflórou. Tepelnou úpravou sóji se snižuje degradovatelnost proteinu.
Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky
Inhibitory proteáz| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 900,00 |
| MEp | MJ | 16,07 |
| Vláknina | g | 63,18 |
| N-Látky | g | 356,22 |
| Lysin | g | 22,59 |
| Threonin | g | 14,49 |
| Ca | g | 2,61 |
| P-stravitelný | g | 2,34 |
| Na | g | 0,18 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,23 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 36,36 |
| Vit. B1 | mg | 7,38 |
| Vit. B2 | mg | 2,43 |
| Kys. pantotenová | mg | 10,35 |
| Cholin | mg | 2 050,02 |