Sója je významná plodina, která je botanicky klasifikována jako luštěnina, ale protože obsahuje hodně tuku, je popisována také jako olejnina. Je nejdůležitějším zdrojem oleje a bílkovin na světě. Použití plnotučné sóji závisí na ceně sójového extrahovaného šrotu a na ceně sójového oleje.
Vyluštěné sójové boby se napařují s následnou možností extruze, toustování, mikronisace apod. Výsledný produkt má vysoký obsah tuku (20 %) a bílkovin (40 %). Tepelným ošetřením se snižuje hladina inhibitoru trypsinu, který by snižoval stravitelnost bílkovin.
Plnotučná sója je vhodná do krmných dávek pro všechna zvířata díky chutnosti i vysokému obsahu energie a dusíkatých látek. Při zkrmování přežvýkavcům je tuk do určité míry chráněn před bachorovou mikroflórou. Tepelnou úpravou sóji se snižuje degradovatelnost proteinu.
Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky
Inhibitory proteáz| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 900,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 9,12 | 10,13 |
| NEV | MJ | 9,65 | 10,72 |
| PDIN | g | 214,98 | 238,87 |
| PDIE | g | 75,01 | 83,34 |
| N-Látky | g | 356,22 | 395,80 |
| Vláknina | g | 63,18 | 70,20 |
| Ca | g | 2,61 | 2,90 |
| P | g | 5,85 | 6,50 |
| Na | g | 0,18 | 0,20 |
| Zn | mg | 45,18 | 50,20 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,23 | 0,25 |
| Vit. E | tis.m.j. | 36,36 | 40,40 |