Sója

Sója je významná plodina, která je botanicky klasifikována jako luštěnina, ale protože obsahuje hodně tuku, je popisována také jako olejnina. Je nejdůležitějším zdrojem oleje a bílkovin na světě. Použití plnotučné sóji závisí na ceně sójového extrahovaného šrotu a na ceně sójového oleje.

Vyluštěné sójové boby se napařují s následnou možností extruze, toustování, mikronisace apod. Výsledný produkt má vysoký obsah tuku (20 %) a bílkovin (40 %). Tepelným ošetřením se snižuje hladina inhibitoru trypsinu, který by snižoval stravitelnost bílkovin.

Plnotučná sója je vhodná do krmných dávek pro všechna zvířata díky chutnosti i vysokému obsahu energie a dusíkatých látek. Při zkrmování přežvýkavcům je tuk do určité míry chráněn před bachorovou mikroflórou. Tepelnou úpravou sóji se snižuje degradovatelnost proteinu.

Antinutriční látky

Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky

 Inhibitory proteáz

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 900,00
MEd MJ 13,20
N-Látky g 356,22
Lysin g 22,59
Methionin g 5,49
Meth+cys g 10,26
Ca g 2,61
P-nefytátový g 2,79
Na g 0,18
Mn mg 29,34
Zn mg 45,18
Vit. A tis.m.j. 0,23
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 36,36

Foto

 
 
Created by: Ivo