Řepka olejná
Řepka olejná obsahuje asi 20 % dusíkatých látek a 40 % tuku. Šlechtěním se snížil obsah
glukosinolátů z původních 100 - 150 µmol/g na 10 - 25 µmol/g v tzv. dvounulových odrůdách (s nízkým obsahem kyseliny erukové a
glukosinolátů). Glukosinoláty a jejich štěpné produkty zhoršují chutnost krmiva. Mohou přecházet do mléka a vajec a tím narušovat jejich vůni a chuť. Některé štěpné produkty glukosinolátů jsou pro zvířata strumigenní - narušují činnost štítné žlázy a také poškozují játra. Glukosinoláty mohou vyvolat i poruchy plodnosti.
Antinutriční látky
Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky
Glukosinoláty
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
900,00 |
MEp |
MJ |
19,50 |
Vláknina |
g |
68,22 |
N-Látky |
g |
202,59 |
Lysin |
g |
11,43 |
Threonin |
g |
10,26 |
Ca |
g |
3,69 |
P-stravitelný |
g |
2,07 |
Na |
g |
0,27 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
44,55 |
Vit. B1 |
mg |
|
Vit. B2 |
mg |
|
Kys. pantotenová |
mg |
|
Cholin |
mg |
|
Foto