Hrách je vhodným zdrojem dusíkatých látek (v průměru 22 %). Zařazuje se do krmných směsí pro skot, prasata i drůbež, popřípadě do směsí pro holuby apod.
Hrách je obvykle před zkrmováním napařován, vločkován a mikronizován pro zvýšení stravitelnosti. Může být použit jako náhrada sóji a jiných bílkovinných zdrojů. Hrách má také vysoký obsah cukru a škrobu, což ho činí zajímavým pro výživu skotu. Vyznačuje se nízkým obsahem methioninu, cysteinu a tryptofanu, ale může dodávat nedegradovatelný protein je-li po delší dobu zahříván. Přibližně 15 % z přítomného škrobu je nedegradovatelný v bachoru.
Podíl pelušky v krmných směsích pro mláďata se omezuje (možnost uvolňování HCN, vyšší podíl hořkých látek).
Nad 25 % hrachu v krmné směsi zhoršuje granulovatelnost.
Inhibitory proteáz Lektiny Třísloviny
Živiana | Původní hmota |
|
Sušina | g | 880,00 |
MEp | MJ | 13,59 |
Vláknina | g | 56,76 |
N-Látky | g | 216,39 |
Lysin | g | 15,31 |
Threonin | g | 8,27 |
Ca | g | 0,97 |
P-stravitelný | g | 1,32 |
Na | g | 0,26 |
Vit. A | tis.m.j. | 0,17 |
Vit. D | tis.m.j. | |
Vit. E | mg | 14,96 |
Vit. B1 | mg | 4,31 |
Vit. B2 | mg | 1,67 |
Kys. pantotenová | mg | 8,45 |
Cholin | mg | 642,66 |