Hrách je vhodným zdrojem dusíkatých látek (v průměru 22 %). Zařazuje se do krmných směsí pro skot, prasata i drůbež, popřípadě do směsí pro holuby apod.
Hrách je obvykle před zkrmováním napařován, vločkován a mikronizován pro zvýšení stravitelnosti. Může být použit jako náhrada sóji a jiných bílkovinných zdrojů. Hrách má také vysoký obsah cukru a škrobu, což ho činí zajímavým pro výživu skotu. Vyznačuje se nízkým obsahem methioninu, cysteinu a tryptofanu, ale může dodávat nedegradovatelný protein je-li po delší dobu zahříván. Přibližně 15 % z přítomného škrobu je nedegradovatelný v bachoru.
Podíl pelušky v krmných směsích pro mláďata se omezuje (možnost uvolňování HCN, vyšší podíl hořkých látek).
Nad 25 % hrachu v krmné směsi zhoršuje granulovatelnost.
Inhibitory proteáz Lektiny Třísloviny
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 880,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 7,08 | 8,04 |
| NEV | MJ | 7,48 | 8,50 |
| PDIN | g | 129,64 | 147,32 |
| PDIE | g | 82,33 | 93,56 |
| N-Látky | g | 216,39 | 245,90 |
| Vláknina | g | 56,76 | 64,50 |
| Ca | g | 0,97 | 1,10 |
| P | g | 4,05 | 4,60 |
| Na | g | 0,26 | 0,30 |
| Zn | mg | 35,29 | 40,10 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,17 | 0,19 |
| Vit. E | tis.m.j. | 14,96 | 17,00 |