Apoferritin: Nanotransportér pro cílené dopravování léčiv

Dita Münzová, Simona Dostálová, Markéta Vaculovičová, René Kizek

Rakovina je skupina nádorových onemocnění při kterém dochází k nekontrolovatelnému růstu a množení buněk, které ztrácí schopnost apoptózy 1. Aktuálně používané metody léčby, jako je chemoterapie, radioterapie nebo chirurgická léčba, nejsou dostačující co se týče efektivnosti a počtu vyléčených pacientů 2. To je zapříčiněno i používáním cytostatických léčiv, které zastavují růst buněk, a to jak rakovinných, tak i zdravých, což způsobuje mnoho vedlejších účinků doprovázejících léčbu 3. Mezi nejčastěji používaná cytostatická léčiva patří anthracyklinové antibiotikum doxorubicin, poškozující myokard, čímž zhoršuje srdeční činnost3. Z těchto důvodů se v poslední době přikládá velká pozornost studiu nanotransportérů a cílenému dopravování léčiv 4. Jako nanotransportéry mohou být použity zlaté nanočástice 5, lipozomy 6,7, kvantové tečky 8 nebo proteiny, jako je apoferritin. Cílené dopravování léčiv pomocí nanotransportérů je založeno na enkapsulaci cytostatického léčiva do dutiny nanotransportéru nebo navázání léčiva na jeho povrch9. Povrch nanotransportéru může být následně modifikován specifickým druhem protilátky, díky které se nanotransportéry dostanou na místo určení, kde je po změně podmínek (změna pH, teploty) léčivo uvolněno 3. Tím dochází ke snížení vedlejších účinků a působení léčiva pouze na nádorové buňky. Kromě cíleného dopravování léčiv vznikají další nové možnosti aplikací nanočástic jako použití při diagnostickém zobrazování 10,11. Kombinace diagnostického zobrazování a cíleného transportu formuje nový, perspektivní obor nanomedicíny 4 , teranostiku 12,13. Při pouhé modifikaci povrchu nanotransportéru protilátkami vzniká stericky nejednoznačný komplex, tudíž není zajištěno, že cílící protilátka bude navázána přes Fc region a její aktivní část správně geometricky orientována k vnějším antigenům. Z tohoto důvodu se tato práce zabývá modifikací povrchu a navázáním různých komponent na nanotransportér, prokázáním jejich vazby a důkazem selektivního cílení navrženého nanotrasportéru na nádorové buňky. Základem navrženého nanotransportéru byl protein apoferritin s enkapsulovaným anthracyklinovým antibiotikem doxorubicinem, který byl do apoferritinu uzavřen na základě změny pH. Další složkou nanotransportéru byly zlaté nanočástice, HWR peptid a specifická cílící protilátka. HWR peptid (HWRGWVC) byl vyroben v naší laboratoři a je odvozen od proteinu G, který má schopnost vázat protilátky prostřednictvím interakce s Fc regionem, což zaručuje správnou orientaci protilátky k vnějším antigenům14.

obrazek Obr. 1: Afinita zlata k SH skupinám cysteinu
obrazek Obr. 2: Vliv modifikace zlatými nanočásticemi
obrazek Obr. 3: Vliv použití HWR peptidu
obrazek Obr. 4: Vliv použití IgG protilátky
obrazek Obr. 5: Vliv koncentrace anti-IgG protilátky

1. Ferrari M.: Nature Reviews Cancer, 5, 161 (2005).
2. Chomoucka J., Drbohlavova J., Huska D., Adam V., Kizek R., Hubalek J.: Pharmacological Research, 62, 144 (2010).
3. Drbohlavova J., Chomoucka J., Adam V., Ryvolova M., Eckschlager T., Hubalek J., Kizek R.: Current Drug Metabolism, 14, 547 (2013).
4. Kawasaki E. S., Player A.: Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 1, 101 (2005).
5. Patra C. R., Bhattacharya R., Mukhopadhyay D., Mukherjee P.: Advanced Drug Delivery Reviews, 62, 346 (2010).
6. Hu Y. R., Li K., Wang L., Yin S. S., Zhang Z. Z., Zhang Y.: Journal of Controlled Release, 144, 75 (2010).
7. Malam Y., Loizidou M., Seifalian A. M.: Trends in Pharmacological Sciences, 30, 592 (2009).
8. Marchal F., Pic E., Pons T., Dubertret B., Bolotine L., Guillemin F.: Bulletin Du Cancer, 95, 1149 (2008).
9. Mishra B., Patel B. B., Tiwari S.: Nanomedicine-Nanotechnology Biology and Medicine, 6, 9 (2010). 10. Gu F. X., Karnik R., Wang A. Z., Alexis F., Levy-Nissenbaum E., Hong S., Langer R. S., Farokhzad O. C.: Nano Today, 2, 14 (2007).
11. Wang J. Q., Sui M. H., Fan W. M.: Current Drug Metabolism, 11, 129 (2010).
12. Sumer B., Gao J. M.: Nanomedicine, 3, 137 (2008).
13. Svenson S.: Molecular Pharmaceutics, 10, 848 (2013).
14. Janu L., Stanisavljevic M., Krizkova S., Sobrova P., Vaculovicova M., Kizek R., Adam V.: Electrophoresis, 34, 2725 (2013).

slavicPDF