Kukuřičný gluten (lepek) je vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu. Je to zářivě zlatě-oranžová moučka s granulární strukturou, která obsahuje při 90% sušině ca 68 % dusíkatých látek. V průběhu vlhkého mletí po odstranění zárodku a vlákniny (slupky) zrna je materiál centrifugován, aby se izoloval škrob od glutenu pro další zpracování na modifikovaný škrob, sladidla apod. Gluten se suší, mele a přesívá za účelem výroby konzistentní hrubé moučky s vysokým obsahem bílkovin a přirozených pigmentů. Limitující aminokyselinou je lysin. Obsahuje také zbytky škrobu (16 % v 1 kg sušiny). Pro přežvýkavce jsou dusíkaté látky glutenu z velké části nedegradovatelné v bachoru. Mají vysoký obsah by-pass methioninu. Jako krmivo pro nosnice je zdrojem přírodních pigmentů, důležitých pro zabarvení žloutku.
Kukuřičný gluten můžeme zařadit do krmné dávky pro skot, dojnice a ovce v množství 10 %, pro prasata ve výkrmu 2,5 - 5 %, pro prasnice a nosnice v množství 7,5 % a pro brojlery 5 %.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 900,00 |
| MEd | MJ | 12,00 |
| N-Látky | g | 657,18 |
| Lysin | g | 13,50 |
| Methionin | g | 16,20 |
| Meth+cys | g | 28,17 |
| Ca | g | 0,90 |
| P-nefytátový | g | 0,99 |
| Na | g | 1,08 |
| Mn | mg | 11,43 |
| Zn | mg | 39,15 |
| Vit. A | tis.m.j. | 1,59 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 2,97 |