Kukuřičný gluten (lepek) je vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu. Je to zářivě zlatě-oranžová moučka s granulární strukturou, která obsahuje při 90% sušině ca 68 % dusíkatých látek. V průběhu vlhkého mletí po odstranění zárodku a vlákniny (slupky) zrna je materiál centrifugován, aby se izoloval škrob od glutenu pro další zpracování na modifikovaný škrob, sladidla apod. Gluten se suší, mele a přesívá za účelem výroby konzistentní hrubé moučky s vysokým obsahem bílkovin a přirozených pigmentů. Limitující aminokyselinou je lysin. Obsahuje také zbytky škrobu (16 % v 1 kg sušiny). Pro přežvýkavce jsou dusíkaté látky glutenu z velké části nedegradovatelné v bachoru. Mají vysoký obsah by-pass methioninu. Jako krmivo pro nosnice je zdrojem přírodních pigmentů, důležitých pro zabarvení žloutku.
Kukuřičný gluten můžeme zařadit do krmné dávky pro skot, dojnice a ovce v množství 10 %, pro prasata ve výkrmu 2,5 - 5 %, pro prasnice a nosnice v množství 7,5 % a pro brojlery 5 %.
Živiana | Původní hmota |
|
Sušina | g | 900,00 |
MEd | MJ | 12,00 |
N-Látky | g | 657,18 |
Lysin | g | 13,50 |
Methionin | g | 16,20 |
Meth+cys | g | 28,17 |
Ca | g | 0,90 |
P-nefytátový | g | 0,99 |
Na | g | 1,08 |
Mn | mg | 11,43 |
Zn | mg | 39,15 |
Vit. A | tis.m.j. | 1,59 |
Vit. D | tis.m.j. | |
Vit. E | mg | 2,97 |