Kukuřičný gluten (lepek) je vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu. Je to zářivě zlatě-oranžová moučka s granulární strukturou, která obsahuje při 90% sušině ca 68 % dusíkatých látek. V průběhu vlhkého mletí po odstranění zárodku a vlákniny (slupky) zrna je materiál centrifugován, aby se izoloval škrob od glutenu pro další zpracování na modifikovaný škrob, sladidla apod. Gluten se suší, mele a přesívá za účelem výroby konzistentní hrubé moučky s vysokým obsahem bílkovin a přirozených pigmentů. Limitující aminokyselinou je lysin. Obsahuje také zbytky škrobu (16 % v 1 kg sušiny). Pro přežvýkavce jsou dusíkaté látky glutenu z velké části nedegradovatelné v bachoru. Mají vysoký obsah by-pass methioninu. Jako krmivo pro nosnice je zdrojem přírodních pigmentů, důležitých pro zabarvení žloutku.
Kukuřičný gluten můžeme zařadit do krmné dávky pro skot, dojnice a ovce v množství 10 %, pro prasata ve výkrmu 2,5 - 5 %, pro prasnice a nosnice v množství 7,5 % a pro brojlery 5 %.
Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
Sušina | g | 900,00 | 1 000,00 |
NEL | MJ | 7,39 | 8,21 |
NEV | MJ | 7,50 | 8,33 |
PDIN | g | 403,00 | 447,78 |
PDIE | g | 153,41 | 170,46 |
N-Látky | g | 657,18 | 730,20 |
Vláknina | g | 15,93 | 17,70 |
Ca | g | 0,90 | 1,00 |
P | g | 5,22 | 5,80 |
Na | g | 1,08 | 1,20 |
Zn | mg | 39,15 | 43,50 |
Vit. A | tis.m.j. | 1,59 | 1,77 |
Vit. E | tis.m.j. | 2,97 | 3,30 |