Bramborové zdrtky

Bramborové zdrtky zbývají po jemném rozstrouhání brambor a vyprání strouhanky. Ve škrobárně se lisují, aby se sušina zvýšila na 20 %. V 1 kg sušiny mají obsahovat alespoň 25 % škrobu. Jsou krmivem glycidovým. Bílkoviny byly z největší části vyplaveny při vypírání strouhanky. Zdrtky se zkrmují především skotu, a to čerstvé nebo silážované. Při sušině 25 % lze zdrtky silážováním konzervovat lépe než cukrovarské řízky. Dobře se slehají a jsou trvanlivější, takže vydrží v dobrém stavu i déle než rok. Sušené zdrtky jsou jadrným škrobnatým krmivem, vhodným k doplnění objemných krmiv. Obsahem stravitelných dusíkatých látek, chutí a krmnou hodnotou se však nevyrovnají sušeným cukrovarnickým řízkům. Mají mdlou chuť a jsou chudé na minerální látky.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 80,00
MEp MJ 1,06
Vláknina g 16,00
N-Látky g 5,00
Lysin g
Threonin g
Ca g 0,23
P-stravitelný g 0,02
Na g 0,06
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg
Vit. B1 mg
Vit. B2 mg
Kys. pantotenová mg
Cholin mg
 
Created by: Ivo