Bramborové zdrtky
Bramborové zdrtky zbývají po jemném rozstrouhání brambor a vyprání strouhanky. Ve škrobárně se lisují, aby se sušina zvýšila na 20 %. V 1 kg sušiny mají obsahovat alespoň 25 % škrobu. Jsou krmivem glycidovým. Bílkoviny byly z největší části vyplaveny při vypírání strouhanky. Zdrtky se zkrmují především skotu, a to čerstvé nebo silážované. Při sušině 25 % lze zdrtky silážováním konzervovat lépe než cukrovarské řízky. Dobře se slehají a jsou trvanlivější, takže vydrží v dobrém stavu i déle než rok. Sušené zdrtky jsou jadrným škrobnatým krmivem, vhodným k doplnění objemných krmiv. Obsahem stravitelných dusíkatých látek, chutí a krmnou hodnotou se však nevyrovnají sušeným cukrovarnickým řízkům. Mají mdlou chuť a jsou chudé na minerální látky.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
80,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
0,57 |
7,14 |
NEV |
MJ |
0,59 |
7,41 |
PDIN |
g |
3,14 |
39,30 |
PDIE |
g |
6,65 |
83,10 |
N-Látky |
g |
5,00 |
62,50 |
Vláknina |
g |
16,00 |
200,00 |
Ca |
g |
0,23 |
2,90 |
P |
g |
0,06 |
0,80 |
Na |
g |
0,06 |
0,80 |
Zn |
mg |
|
|
Vit. A |
tis.m.j. |
|
|
Vit. E |
tis.m.j. |
|
|