Bramborové zdrtky

Bramborové zdrtky zbývají po jemném rozstrouhání brambor a vyprání strouhanky. Ve škrobárně se lisují, aby se sušina zvýšila na 20 %. V 1 kg sušiny mají obsahovat alespoň 25 % škrobu. Jsou krmivem glycidovým. Bílkoviny byly z největší části vyplaveny při vypírání strouhanky. Zdrtky se zkrmují především skotu, a to čerstvé nebo silážované. Při sušině 25 % lze zdrtky silážováním konzervovat lépe než cukrovarské řízky. Dobře se slehají a jsou trvanlivější, takže vydrží v dobrém stavu i déle než rok. Sušené zdrtky jsou jadrným škrobnatým krmivem, vhodným k doplnění objemných krmiv. Obsahem stravitelných dusíkatých látek, chutí a krmnou hodnotou se však nevyrovnají sušeným cukrovarnickým řízkům. Mají mdlou chuť a jsou chudé na minerální látky.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 80,00 1 000,00
NEL MJ 0,57 7,14
NEV MJ 0,59 7,41
PDIN g 3,14 39,30
PDIE g 6,65 83,10
N-Látky g 5,00 62,50
Vláknina g 16,00 200,00
Ca g 0,23 2,90
P g 0,06 0,80
Na g 0,06 0,80
Zn mg
Vit. A tis.m.j.
Vit. E tis.m.j.
 
Created by: Ivo