Řepkový extrahovaný šrot nebo pokrutiny jsou nejrozšířenější z naší domácí produkce. Řepkový extrahovaný šrot obsahuje 31 - 37 % dusíkatých látek. Má žlutozelenou až žlutohnědou barvu s černými zbytky slupek. V extrahovaném šrotu z jednonulové řepky zůstávají glukosinoláty v množství až 150 µmol/g (snížení obsahu kyseliny erukové se týká oleje). Teprve extrahovaný šrot z dvounulové řepky má snížený obsah glukosinolátů (10 - 30 µmol/g) a má poměrně dobrou jakost.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 910,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 6,33 | 6,96 |
| NEV | MJ | 6,38 | 7,01 |
| PDIN | g | 224,55 | 246,76 |
| PDIE | g | 129,76 | 142,59 |
| N-Látky | g | 353,81 | 388,80 |
| Vláknina | g | 117,48 | 129,10 |
| Ca | g | 6,55 | 7,20 |
| P | g | 9,92 | 10,90 |
| Na | g | 0,36 | 0,40 |
| Zn | mg | 57,69 | 63,40 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0 | |
| Vit. E | tis.m.j. | 10,19 | 11,20 |