Olejářský průmysl

Po odstranění tuku z olejnatých semen zůstávají krmné zbytky, které podle použité technologie dělíme do dvou skupin: pokrutiny (zbytek po vylisování oleje) a extrahované šroty (po lisování následuje extrakce organickými rozpustidly). U pokrutin rozlišujeme pokrutinové koláče - pevné desky, které vznikají při lisování hydraulickými lisy, a expellery - pokroutky, které vznikají při lisování kontinuálními šnekovými lisy. Extrahované šroty obsahují do 3 % (obvykle 1 %) tuku a mají více bílkovin než pokrutiny.

Některé olejniny a jejich produkty obsahují dieteticky nepříznivé látky alkaloidy, glykosidy, silice aj., které zhoršují jejich chuť a ovlivňují také zdravotní stav a užitkovost zvířat.

Zbytky olejářského průmyslu bývají často napadeny plísněmi. Nejčastěji to bývá plíseň Aspergillus flavus, která produkuje žluté aflatoxiny. Tyto jedy se nedají úpravou zničit a při zkrmování se ukládají v produktech živočišného původu. Jsou to látky karcinogenní povahy. Všechny zbytky olejářského průmyslu jsou bílkovinná krmiva jadrného charakteru.

Foto

 
 
Created by: Ivo