Rostliny obsahují dusík ve formě organické a minerální. Organické sloučeniny dusíku jsou představovány hlavně bílkovinami a dalšími organickými látkami nebílkovinné povahy (nukleové kyseliny, aminokyseliny aj.). Anorganické formy dusíku tvoří zvláště anionty NO3-, NO2-.
Při hnojení rostlin dusíkatými hnojivy (zvláště nitrátovou formou) se zvyšuje na počátku vegetace nebo přímo po přihnojení rostlin jeho koncentrace v rostlinách. Pak dochází u krmných plodin, zelenin k možnosti zvýšené koncentrace NO3- v rostlinných produktech, která v sušině při obsahu nad 0,3 % N ve formě NO3- může působit toxicky. Na druhé straně nepřijatý nitrátový N rostlinami může způsobit kontaminaci zdrojů podpovrchových vod.
Podle cíle, který analýzou rostlinné hmoty sledujeme, můžeme stanovit veškerý (celkový N) v rostlinách, dusík organický, dusík bílkovinný, dusík minerální, nebo frakcionací i jednotlivé další dusíkaté frakce (nejlépe v čerstvé hmotě).
Předchozí |
Autor: Petr Škarpa Datum poslení aktualizace stránky: 04. 01. 2010 |
Následující |