Vzorky upravené podle postupu přípravy vzorku k rozboru se po důkladném promíchání odváží (m1) do vhodných misek s přesností na 0,1 g. Pak se usuší při 50-60oC v sušárně, až získáme zdánlivě suchou hmotu. Potom se vzorek ponechá alespoň 24 hod. volně na vzduchu, aby se vyrovnala vlhkost s okolím, pak se zváží (m3) s přesností na 0,1 g a rozemele tak, jak je popsáno u přípravy analytického vzorku k rozboru.
Průměrný vzorek suché nebo předsušené hmoty o váze 5-10 g vpravíme do předem zvážené vysoušečky a přeneseme je do sušárny se stálým prouděním vzduchu. Suší se s odklopným víčkem 4 hod. při teplotě 105oC počítáno od dosažení předepsané teploty. Po vysušení se miska uzavře víčkem a po vychladnutí v exikátoru se zváží (m4) s přesností na 0,001 g.
Na základě stanovení sušiny v čerstvé hmotě a v suché nebo předsoušené hmotě stanovíme % sušiny celkové a laboratorní.
x = [(m3 . m4) / (m1 . m2)] . 100
x = (m4 / m2) . 100
y = 100 - x
m1 - navážka vlhkého vzorku v g
m2 - navážka suchého nebo předsušeného vzorku v g
m3 - hmotnost předsušeného (při 50-60oC) vzorku v g
m4 - hmotnost vysušeného (při 105oC) vzorku v g
Předchozí |
Autor: Petr Škarpa Datum poslení aktualizace stránky: 21. 01. 2010 |
Následující |