Úvod
Analýza půd
Analýza substrátů
Analýza závlahové vody
Analýza hnojiv
Analýza rostlinné hmoty
Odběr vzorků rostlin
Úprava vzorků
Stanovení sušiny
Stanovení popelovin
Stanovení makrobiogenních prvků
Stanovení mikrobiogenních prvků
Optimalizace hnojení dle ARR
Literatura

           © 2009

Stanovení sušiny a vody v rostlinné hmotě

Vzorky upravené podle postupu přípravy vzorku k rozboru se po důkladném promíchání odváží (m1) do vhodných misek s přesností na 0,1 g. Pak se usuší při 50-60oC v sušárně, až získáme zdánlivě suchou hmotu. Potom se vzorek ponechá alespoň 24 hod. volně na vzduchu, aby se vyrovnala vlhkost s okolím, pak se zváží (m3) s přesností na 0,1 g a rozemele tak, jak je popsáno u přípravy analytického vzorku k rozboru.

Pracovní postup

Průměrný vzorek suché nebo předsušené hmoty o váze 5-10 g vpravíme do předem zvážené vysoušečky a přeneseme je do sušárny se stálým prouděním vzduchu. Suší se s odklopným víčkem 4 hod. při teplotě 105oC počítáno od dosažení předepsané teploty. Po vysušení se miska uzavře víčkem a po vychladnutí v exikátoru se zváží (m4) s přesností na 0,001 g.

Video

Pro korektní zobrazení stránky, si prosím nainstalujte MediaPlayer přehravač.

Na základě stanovení sušiny v čerstvé hmotě a v suché nebo předsoušené hmotě stanovíme % sušiny celkové a laboratorní.

Sušina celková:

x = [(m3 . m4) / (m1 . m2)] . 100

Sušina laboratorní:

x = (m4 / m2) . 100

Vlhkost (% vody) se vypočítá podle vzorce:

y = 100 - x

m1 - navážka vlhkého vzorku v g
m2 - navážka suchého nebo předsušeného vzorku v g
m3 - hmotnost předsušeného (při 50-60oC) vzorku v g
m4 - hmotnost vysušeného (při 105oC) vzorku v g

Zpět na předchozí stránku    

Předchozí Autor: Petr Škarpa
Datum poslení aktualizace stránky:  21. 01. 2010
Následující