Pivovarské mláto

Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 905,00
MEp MJ 9,79
Vláknina g 142,81
N-Látky g 240,37
Lysin g 9,23
Threonin g 9,68
Ca g 3,08
P-stravitelný g 0,27
Na g 1,99
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 24,62
Vit. B1 mg 0,72
Vit. B2 mg 1,27
Kys. pantotenová mg 8,51
Cholin mg 1 924,21

Foto

 
 
Created by: Ivo