Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 905,00 |
| MEp | MJ | 9,79 |
| Vláknina | g | 142,81 |
| N-Látky | g | 240,37 |
| Lysin | g | 9,23 |
| Threonin | g | 9,68 |
| Ca | g | 3,08 |
| P-stravitelný | g | 0,27 |
| Na | g | 1,99 |
| Vit. A | tis.m.j. | |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 24,62 |
| Vit. B1 | mg | 0,72 |
| Vit. B2 | mg | 1,27 |
| Kys. pantotenová | mg | 8,51 |
| Cholin | mg | 1 924,21 |