Pivovarské mláto
Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
905,00 |
MEp |
MJ |
9,79 |
Vláknina |
g |
142,81 |
N-Látky |
g |
240,37 |
Lysin |
g |
9,23 |
Threonin |
g |
9,68 |
Ca |
g |
3,08 |
P-stravitelný |
g |
0,27 |
Na |
g |
1,99 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
24,62 |
Vit. B1 |
mg |
0,72 |
Vit. B2 |
mg |
1,27 |
Kys. pantotenová |
mg |
8,51 |
Cholin |
mg |
1 924,21 |
Foto