Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 905,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 5,76 | 6,37 |
| NEV | MJ | 5,60 | 6,19 |
| PDIN | g | 163,76 | 180,95 |
| PDIE | g | 111,34 | 123,03 |
| N-Látky | g | 240,37 | 265,60 |
| Vláknina | g | 142,81 | 157,80 |
| Ca | g | 3,08 | 3,40 |
| P | g | 5,34 | 5,90 |
| Na | g | 1,99 | 2,20 |
| Zn | mg | 34,12 | 37,70 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0 | |
| Vit. E | tis.m.j. | 24,62 | 27,20 |