Pivovarské mláto

Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 905,00 1 000,00
NEL MJ 5,76 6,37
NEV MJ 5,60 6,19
PDIN g 163,76 180,95
PDIE g 111,34 123,03
N-Látky g 240,37 265,60
Vláknina g 142,81 157,80
Ca g 3,08 3,40
P g 5,34 5,90
Na g 1,99 2,20
Zn mg 34,12 37,70
Vit. A tis.m.j. 0
Vit. E tis.m.j. 24,62 27,20

Foto

 
 
Created by: Ivo