Pivovarské mláto
Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
905,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
5,76 |
6,37 |
NEV |
MJ |
5,60 |
6,19 |
PDIN |
g |
163,76 |
180,95 |
PDIE |
g |
111,34 |
123,03 |
N-Látky |
g |
240,37 |
265,60 |
Vláknina |
g |
142,81 |
157,80 |
Ca |
g |
3,08 |
3,40 |
P |
g |
5,34 |
5,90 |
Na |
g |
1,99 |
2,20 |
Zn |
mg |
34,12 |
37,70 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
0 |
Vit. E |
tis.m.j. |
24,62 |
27,20 |
Foto