Pivovarské mláto

Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 905,00
MEd MJ 8,14
N-Látky g 240,37
Lysin g 9,23
Methionin g 3,89
Meth+cys g 7,60
Ca g 3,08
P-nefytátový g 1,90
Na g 1,99
Mn mg 36,74
Zn mg 34,12
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 24,62

Foto

 
 
Created by: Ivo