Ječné omelky (opišky, podkrupí) jsou zbytkem při zpracování ječmene na kroupy. Obsahují především obalové částice a obilní prach. Mají vysoký podíl vlákniny a nízkou výživnou hodnotu.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 885,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 6,59 | 7,45 |
| NEV | MJ | 6,86 | 7,75 |
| PDIN | g | 83,10 | 93,90 |
| PDIE | g | 89,03 | 100,60 |
| N-Látky | g | 123,90 | 140,00 |
| Vláknina | g | 115,05 | 130,00 |
| Ca | g | 1,95 | 2,20 |
| P | g | 2,92 | 3,30 |
| Na | g | 0,44 | 0,50 |
| Zn | mg | 17,97 | 20,30 |
| Vit. A | tis.m.j. | ||
| Vit. E | tis.m.j. |