půdní vlastnosti a jejich význam ve výživě rostlin

| sorpční schopnost | půdní reakcepufrační schopnost | redukčně oxidační procesybiologická činnost - edafon |

            Výživu rostlin neovlivňuje pouze množství živin obsažených v půdě, ale také schopnost půdy poskytovat tyto živiny během vegetace pěstovaným plodinám. O vlivu složení půdy na obsah a přístupnost živin pro rostliny bylo pojednáno v předchozí kapitole. Složení půdy podmiňuje řadu dalších půdních vlastností, které ovlivňují příjem živin kořeny rostlin. Jsou to: sorpční schopnost půdy, půdní reakce, pufrovací schopnost půd, redukčně oxidační poměry v půdě, biologická aktivita půdy.

nahoru


autor textu: Prof. Ing. Rostislav Richter, DrSc.

Poslední aktualizace: 25.01.2004 16:37
 

   


 

 

Ústav agrochemie a výživy rostlinMZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno