|  | 
            
            
            Půdní reakce je dána přítomností a aktivitou vodíkových
            iontů, které se ve vodných roztocích spojují s molekulou vody a
            tvoří s ní anionty H3O+ (hydroxoniové nebo
            oxoniové ionty). V půdním roztoku rozpuštěné kyseliny a
            koloidní acidoidy uvolňují vodíkové ionty (disociace); rozpuštěné
            zásady a bazoidy se s nimi slučují (asociace).
            
             K
            okyselení půdy dochází:
            
             
              
                v
                důsledku odstranění bází z organických koloidů, jílových
                minerálů a z amorfních gelů,
                
                
                
                z
                nitrifikačních procesů,
                
                
                
                vlivem
                intenzívní biologické činnosti půdy (tvorba H2CO3),
                
                
                
                hnojením
                fyziologicky kyselými hnojivy,
                
                
                
                kyselými
                spady (SO2, NOX, HF aj.).
                
                
                 K
            alkalické reakci půdy přispívá hlavně:
            
             
              
                vysoký
                obsah Na v prostředí,
                
                
                
                vysoký
                obsah CaCO3, respektive Ca(HCO3)2,
                
                
                
                intenzívní
                biologická činnost půdy,
                
                
                
                používání
                hnojiv s vyšším obsahem sodíku.
                
                
                          
            
            Vzhledem k tomu, že půda je třífázový systém, rozeznáváme
            u ní dvě základní formy kyselosti:
            
             1.   
            Kyselost aktivní (aktuální),
            
             2.   
            Kyselost potencionální, která se dělí na:     
            a)  výměnnou,
            
                                                                                   
            
            b)  hydrolytickou.
            
                        
            
            Aktivní kyselost je dána koncentrací iontů H+ v půdním
            roztoku. Je tvořena minerálními a organickými kyselinami půdního
            roztoku, hydrolyticky kyselými hnojivy a kyselými spady. Má
            bezprostřední vliv na příjem živin rostlinami. Stanovuje se ve
            výluhu půdy vodou.
            
                        
            
            Výměnná kyselost je způsobená adsorbovanými H+ a Al3+
            (příp. Fe) ionty, které se vyměňují za bazické ionty roztokem
            neutrální soli KCl (CaCl2) .
            
                                    
            
            [VSK]-H  + 
            KCl     
            ---------->    [VSK]-K  + 
            HCl
            
                
                                     
            
            AlCl3  + 
            3 H2O       
            ---------->   Al(OH)3  + 
            3 HCl
            
            
                        
            
            Výměnné kyselosti se využívá ke stanovení potřeby vápnění.
            Pro potřeby KÚP se půdy rozdělují v závislosti na půdním
            druhu na silně kyselé, kyselé, slabě kyselé, neutrální a zásadité.
            
                        
            
            Hydrolytická kyselost. Extrakcí půdy roztokem neutrální soli (KCl)
            se všechny ionty H+ nepodaří z VSK vytěsnit. K vytěsnění
            pevněji vázaných H+ je proto používáno hydrolyticky
            alkalických solí octanu sodného nebo vápenatého. Tyto sloučeniny
            se ve vodním roztoku hydrolyticky štěpí za vzniku slabé
            kyseliny a silně disociované zásady:
            
                                    
            
            CH3COONa  + 
            H2O ----------> 
            CH3COOH  + 
            Na+  + 
            OH-
            
            
             Vzniklý
            roztok vykazuje proto alkalickou reakci (pH = 8,5), která je hlavní
            příčinou dokonalejšího vytěsnění iontů H+ vázaných
            v sorpčním komplexu půdy:
            
                        
            
            [VSK]-H  + 
            Na+  + 
            OH-  + 
            CH3COOH ----------> 
            [VSK]-Na  + 
            H2O  +  CH3COOH
            
            
                        
            
            Čím více iontů H+ je z VSK ionty Na+
            vytěsněno, tím více iontů OH- je neutralizováno na
            H2O, a tím více se v roztoku projeví kyselost CH3COOH.
            Její koncentrace se stanoví titrací louhem na vhodný indikátor
            a vyjádří se v mekv na 1kg půdy. V některých zemích se hodnot
            hydrolytické kyselosti využívá ke stanovení potřeby vápnění
            půd a k maximální sorpční kapacitě půd.
            
                        
            
            Půdní reakce má výrazný vliv na úrodnost půdy. V silně
            kyselých půdách se nedaří některým užitečným bakteriím
            velmi důležitým pro optimální průběh biochemických reakcí v
            půdě (Rhizobia, Azotobacter chroococum, nitrifikační bakterie
            aj.). Dochází ke vzniku příznivých podmínek pro činnost plísní,
            hub apod., které jsou pro úrodnost půdy méně vhodné.
            Mineralizační procesy jsou v kyselých podmínkách vesměs
            zpomaleny a syntetické procesy vedou ke tvorbě méně kvalitních
            humusových látek (fulvokyselin). Vysoká kyselost půdy nepříznivě
            ovlivňuje efektivnost využití některých hnojiv. V tomto prostředí
            je také aktivován hliník a řada těžkých kovů, jejichž přebytek
            rostlinám škodí a vede k jejich začlenění do potravního řetězce.
            Účinným opatřením k odstranění půdní kyselosti je pravidelné
            vápnění.
            
                        
            
            Půdní reakce má bezprostřední vztah k příjmu živin. Závislost
            přístupnosti živin na reakci živného prostředí uvádí obrázek.
            
             Vliv
            pH na příjem živin (Ivanič et al. 1984)
            
            
              
            
            
            Jednotlivé druhy polních plodin mají také na reakci půdy
            rozdílné požadavky (tabulka).
            
             
              Nároky vybraných plodin na půdní reakci (pH/KCl)
            (Baier-Baierová 1985)
            
            
            
            
            
             
              
                | Plodina
                  
                   | pH/KCl
                  
                   |  
                  
                   | Plodina
                  
                   | pH/KCl
                  
                   |  
                | žito
                  ozimé
                  
                   | 4,8
                  - 7,1
                  
                   |  
                  
                   | luční
                  trávy
                  
                   | 5,3
                  - 6,2
                  
                   |  
                | pšenice
                  ozimá
                  
                   | 6,0
                  - 7,2
                  
                   |  
                  
                   | srha,
                  jílek vytr.
                  
                   | 6,7
                  - 7,1
                  
                   |  
                | ječmen
                  jarní
                  
                   | 6,2
                  -7,5
                  
                   |  
                  
                   | salát
                  
                   | 5,7
                  - 6,8
                  
                   |  
                | oves
                  
                   | 4,7
                  - 7,3
                  
                   |  
                  
                   | mrkev
                  
                   | 5,2
                  - 6,7
                  
                   |  
                | brambory
                  
                   | 4,7
                  - 6,2
                  
                   |  
                  
                   | řepa
                  červená
                  
                   | 6,5
                  - 7,1
                  
                   |  
                | cukrovka
                  
                   | 6,7
                  - 7,4
                  
                   |  
                  
                   | kapusta
                  
                   | 6,4
                  - 7,0
                  
                   |  
                | kukuřice
                  
                   | 5,5
                  - 6,8
                  
                   |  
                  
                   | zelí
                  
                   | 7,0
                  - 8,4
                  
                   |  
                | hrách
                  setý
                  
                   | 5,7
                  - 7,0
                  
                   |  
                  
                   | cibule
                  
                   | 6,8
                  - 8,5
                  
                   |  
                | bob
                  obecný
                  
                   | 6,0
                  - 6,6
                  
                   |  
                  
                   | okurky
                  
                   | 5,7
                  - 7,5
                  
                   |  
                | řepka
                  ozimá
                  
                   | 6,0
                  - 7,5
                  
                   |  
                  
                   | rajčata
                  
                   | 6,0
                  - 6,9
                  
                   |  
                | mák
                  
                   | 6,3
                  - 7,2
                  
                   |  
                  
                   | peckoviny
                  
                   | 6,2
                  - 8,0
                  
                   |  
                | slunečnice
                  
                   | 5,7
                  - 6,2
                  
                   |  
                  
                   | jádroviny
                  
                   | 6,0
                  - 8,0
                  
                   |  
                | jetel
                  luční
                  
                   | 5,4
                  - 6,7
                  
                   |  
                  
                   | bobuloviny
                  
                   | 5,5
                  - 7,0
                  
                   |  
                | vojtěška
                  
                   | 6,7
                  - 7,8
                  
                   |  
                  
                   | jahodník
                  
                   | 4,5
                  - 6,5
                  
                   |             
            
            Obecně můžeme shrnout, že polní plodiny bramborářského
            a horského výrobního typu i trvalé travní porosty vyžadují pH
            kyselejší, zatímco plodiny řepařského a kukuřičného výrobního
            typu spíše pH neutrální. Ze zelenin převládá pH neutrální až
            zásadité u košťálovin a plodových zelenin.
            
                        
            Kyselá
            půdní reakce působí nepříznivě na růst většiny plodin. K okyselení
            půdy dochází:
            
             
              
                odčerpáním
                vápníku a hořčíku z organických a minerálních koloidů,   
                vlivem silných minerálních kyselin, vznikajících v půdě
                při nitrifikaci viz str. 25,
                
                
                 hnojením fyziologicky
                kyselými hnojivy (síran amonný, draselné soli aj.), vlivem
                kyselých dešťů,
                
                
                 při
                intenzívní biologické činnosti půdy, pokud je nižší
                obsah CaC03 než 0,3 %.
                
                            
            V kyselých půdách se nedaří užitečným
            půdním baktériím (hlízkové baktérie, nitrifikační baktérie
            aj.), intenzívněji se rozšiřují houby a plísně, tvoří se více
            fulvokyselin na úkor kvalitních humínových kyselin, dochází k
            rozpadu (degradaci) sorpčního komplexu, je snižován příjem většiny
            živin, zvyšuje se obsah hliníku, železa a těžkých kovů
            (kadmia, olova aj.).           
            Zásaditá (alkalická)
            půdní reakce působí rovněž nepříznivě na růst rostlin. K
            alkalitě půd vede:
            
             
              
                vysoký
                obsah sodíkových (Na+) iontů v sorpčním
                komplexu i v půdním roztoku,
                
                
                používání
                hnojiv s vysokým obsahem sodíku,
                
                
                vysoký
                obsah uhličitanu vápenatého v půdě, který vede k vápenatým
                chlorózám.
                
                           
            Zvýšená alkalita půdy způsobuje peptizaci půdních
            koloidů (tvorba škraloupu), omezuje příjem některých živin (bór,
            zinek, měď, železo a většiny těžkých kovů).            
            
            Půdní reakci mohou výrazně ovlivňovat průmyslová
            hnojiva, u kterých rozlišujeme:
            
             Půdní
            kyselost můžeme negativně ovlivnit jednostranným používáním
            fyziologicky kyselých hnojiv. Fyziologická reakce hnojiva
            je způsobena vlivem rostliny v závislosti na selektivním příjmu
            aniontu nebo kationtu kořeny rostlin. Jsou-li přednostně z
            hnojiva přijímány kationty a půdy mají malý obsah vápníku,
            jsou hnojiva fyziologicky kyselá (síran amonný, draselná
            sůl, síran draselný aj.), při intenzívním příjmu aniontů
            jsou hnojiva fyziologicky zásaditá (ledek vápenatý,
            dusíkaté vápno, vápenec aj.) nebo pokud přijímají stejným
            podílem anionty i kationty, jsou fyziologicky neutrální
            (tab. 4).  
            
            Vliv
            průmyslových hnojiv na pH půdy
            
             
              
                | Hnojivo
                  
                   | Ekvivalenty
                  v kg na 100 kg hnojiva
                  
                   |  
                | CaO
                  
                   | CaC03
                  
                   |  
                | Dusíkaté
                  vápno
                  
                   | +
                  63
                  
                   | +
                  113
                  
                   |  
                | Ledek
                  vápenatý
                  
                   | +
                  12
                  
                   | +
                  22
                  
                   |  
                | Ledek
                  amonný s váp. (25 %)
                  
                   | -
                  10
                  
                   | -
                  17
                  
                   |  
                | Ledek
                  amonný s váp. (27 0)
                  
                   | -
                  15
                  
                   | -
                  27
                  
                   |  
                | Dam-390
                  
                   | -
                  29
                  
                   | -
                  52
                  
                   |  
                | Dusičan
                  amonný
                  
                   | -
                  33
                  
                   | -
                  60
                  
                   |  
                | Močovina
                  
                   | -
                  46
                  
                   | -
                  82
                  
                   |  
                | Síran
                  amonný
                  
                   | -
                  63
                  
                   | -
                  112
                  
                   |  
                | Amofos
                  
                   | -
                  35
                  
                   | -
                  62
                  
                   |  
                | Fostim
                  (8-24)
                  
                   | -
                  17
                  
                   | -
                  30
                  
                   |  
                | NPK
                  1 (12-19-19)
                  
                   | -
                  12
                  
                   | -
                  22
                  
                   |  
                | NPK
                  2A (11-11-14)
                  
                   | -
                  8
                  
                   | -
                  15
                  
                   |  
                | NPK
                  NF (16-16-16)
                  
                   | -
                  7
                  
                   | -
                  12
                  
                   |            
            Ekvivalent kyselosti - vyjadřuje množství CaO (CaCO3)
            potřebného k neutralizaci vzniklé kyselé reakce po aplikaci
            hnojiva. 
            
                       
            Ekvivalent zásaditosti + udává množství alkalicky působícího
            CaO, které hnojivo dodává do půdy. 
            
                    
            Vliv hnojiva na pH půdy lze určit pomocí ekvivalentu kyselosti (E
            v kg CaO . ha-1):
            
            
             E (kg
            CaO.ha-1) = (1,0.CaO + 1,4.MgO + 0,6.K2O
            + 0,9.Na2O) - (0,4.P2O5
            + 0,7.SO4 +
            0,8.Cl + n.N)
            
                                    
            
            n u dusíku        - orná půda = 0,7
            
                                                           
            
            - TTP = 0,8
            
                        
            
            Ekvivalenty kyselosti nebo zásaditosti poskytují informace
            o působení hnojiva a jsou důležitým ukazatelem pro vápnění.
             
            
             Příklad:  na
            1 ha dodáme:
            
             200
            kg síranu amonného (40 kg N, 143,8 kg SO4)
            
             100
            kg draselné soli 60% (60 kg K2O, 48 kg Cl)
            
             E
            (kg CaO) = (0,6 x 60 kg K2O) - (0,7 x 143,8 kg SO4 + 0,8 x 48 kg Cl
            
                                   
            + 0,5 x 40 kg N) = 123 kg CaO
            
            
            
             Pro
            vyrovnání kyselosti způsobené 200 kg síranu amonného a 100 kg
            60% draselné soli je nutno dodat 123 kg CaO.ha-1.
            
            
            
              nahoru
 
             
            Úpravu půdní reakce na optimální hodnotu pH u minerálních půd
            provádíme vápněním. Pro stanovení dávky vápnění vycházíme
            z hodnoty výměnné půdní kyselosti (pH/KCl nebo pH/CaCl2)
            a zrnitostního složení půdy. Doporučené roční normativy uvádí
            tab.6. Použitím ročních normativů nedosáhneme často na všech
            stanovištích požadované optimální hodnoty pH, jak jsou uvedeny
            v tab.2 a to ani s připočtením dávky CaO podle ztrát
            vápníku, způsobených jeho vymýváním z půdy, odběrem
            plodinami, působením minerálních hnojiv a vlivem atmosférického
            spadu (tab.5).Zpřesnění lze dosáhnout s přihlédnutím k mocnosti(
            hloubce) ornice. Dávky uvedené v tab.6 se vztahují k mocnosti
            ornice 0,2 m. Je-li ornice hlubší, zvýší se dávka o 50 %. Při
            mělčí vrstvě ( např. 0,15 m) se sníží o 25 % atp. Roční ztráty vápníku určující
            dávku udržovacího vápnění
            
            
              
                | Ztráty
                  vápníku
                  
                   | Komplexní
                  metodika 1990
                  
                   | Stávající
                  reálný odhad
                  
                   |  
                | kg
                  CaO.ha-1
                  
                   |  
                | Vymývání
                  z půdy
                  
                   | -
                  170
                  
                   | -125
                  
                   |  
                | Odběr
                  plodinami
                  
                   | -   30
                  
                   | -  30
                  
                   |  
                | Působení
                  průmysl. hnojiv
                  
                   | -100
                  
                   | -  35
                  
                   |  
                | Vliv
                  atmosférického spadu
                  
                   | -  50
                  
                   | -  25
                  
                   |  
                | Celkem
                  
                   | -
                  350
                  
                   | -
                  215
                  
                   |  
            
             Roční normativy dávek vápenatých
            hnojiv v tunách t CaO.ha-1
            
            
            
             
              
                | Orná
                  půda + ovocné sady
                  
                   |  
                | lehká
                  půda
                  
                   | střední
                  půda
                  
                   | těžká
                  půda
                  
                   |  
                | pH
                  
                   | t
                  CaO.ha-1
                  
                   | pH
                  
                   | t
                  CaO.ha-1
                  
                   | pH
                  
                   | t
                  CaO.ha-1
                  
                   |  
                | Do
                  4,5
                  
                   | 1,20
                  
                   | do
                  4,5
                  
                   | 1,50
                  
                   | do
                  4,5
                  
                   | 1,70
                  
                   |  
                | 4,6-5,0
                  
                   | 0,80
                  
                   | 4,6-5,0
                  
                   | 1,00
                  
                   | 4,6-5,0
                  
                   | 1,25
                  
                   |  
                | 5,1-5,5
                  
                   | 0,60
                  
                   | 5,1-5,5
                  
                   | 0,70
                  
                   | 5,1-5,5
                  
                   | 0,85
                  
                   |  
                | 5,6-6,0
                  
                   | 0,30
                  
                   | 5,6-6,0
                  
                   | 0,40
                  
                   | 5,6-6,0
                  
                   | 0,50
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   | 6,1-6,5
                  
                   | 0,20
                  
                   | 6,1-6,5
                  
                   | 0,25
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   | 6,6-6,7
                  
                   | 0,20
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                | Trvalé
                  travní porosty
                  
                   |  
                | lehká
                  půda
                  
                   | střední
                  půda
                  
                   | těžká
                  půda
                  
                   |  
                | pH
                  
                   | t
                  CaO.ha-1
                  
                   | pH
                  
                   | t
                  CaO.ha-1
                  
                   | pH
                  
                   | t
                  CaO.ha-1
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                | Do
                  4,5
                  
                   | 0,60
                  
                   | do
                  4,5
                  
                   | 0,70
                  
                   | do
                  4,5
                  
                   | 0,90
                  
                   |  
                | 4,6-5,0
                  
                   | 0,30
                  
                   | 4,6-5,0
                  
                   | 0,50
                  
                   | 4,6-5,0
                  
                   | 0,70
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   | 5,1-5,6
                  
                   | 0,25
                  
                   | 5,1-5,6
                  
                   | 0,35
                  
                   |  
                |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   |  
                  
                   | 5,6-6,0
                  
                   | 0,20
                  
                   |            
            V současné době došlo k silnému poklesu ve spotřebě vápenatých
            hnojiv a začíná se pozvolna zvyšovat podíl kyselejších půd.
            Proto je třeba přednostně vápnit pozemky, které se nejvíce
            vzdalují od optimálního pH, a na nichž budou pěstovány plodiny
            dobře reagující na vápnění (vojtěška, cukrovka, řepka, hořčice,
            zelí, sója, kukuřice, ječmen, pšenice, jetel, bob, hrách, krmná
            kapusta). Vápnění představuje jedno ze základních opatření v
            péči o půdní úrodnost. Dodaný vápník působí a upravuje: 
              
                půdní
                kyselost,
                
                
                dosycování
                sorpčního komplexu vápníkem a hořčíkem (zvláště při
                použití dolomitických vápenců),
                
                
                tvorbu
                kvalitních humusových látek,
                
                
                biologickou
                činnost půdy,
                
                
                vodní
                režim půdy,
                
                
                obsah
                přístupných živin v půdě,
                
                
                zdravotní
                stav půdy (ničí nebo omezuje choroboplodné houby a plísně).
                
                 Vápnění
            - viz také zde  nahoru
 
 |  |