Úvod
Analýza půd
Analýza substrátů
Analýza závlahové vody
Analýza hnojiv
Analýza rostlinné hmoty
Odběr vzorků rostlin
Úprava vzorků
Stanovení sušiny
Stanovení popelovin
Stanovení hrubého popela
Stanovení písku
Stanovení čistého popela
Stanovení makrobiogenních prvků
Stanovení mikrobiogenních prvků
Optimalizace hnojení dle ARR
Literatura

           © 2009

Stanovení hrubého popela

Do předem zvážené a vyžíhané platinové nebo porcelánové spalovací misky odvážíme 3-5 g jemně rozemleté organické hmoty a spalujeme malým plamenem nad kahanem tak dlouho, až přestanou unikat hořlavé plyny. Potom plamen zvětšíme a žíháme opatrně, až popel v misce nabude šedobílé barvy. Žíhat je možno nejvýše do tmavě červeného žáru (500-550oC), neboť při vyšších teplotách nastávají ztráty těkáním alkálií (K, Na apod.).

Provádíme-li spalování v elektrické peci, vkládáme misky do pece za studena a potom zvyšujeme pozvolna teplotu na 200-300oC až hmota zuhelnatí. V misce zbylý zuhelnatělý zbytek dožíháme při teplotě 550oC, až dostane šedobílou barvu. Po vyžíhání necháme vychladnout v exikátoru a vážíme s přesností na 0,001 g. Žíhá se do konstantní hmotnosti popela.

Video

V některých případech vzniká v misce místo šedobílého popela černá uhlíkatá masa. V takovém případě uhlíkatý zbytek v misce ovlhčíme horkou destilovanou vodou, rozetřeme tyčinkou a filtrujeme do malé kádinky. Misku vymyjeme, tyčinku opláchneme a filtr promyjeme několikrát horkou destilovanou vodou. Po promytí filtr vysušíme v sušárně, vložíme do dříve použité spalovací misky a zpopelníme nejdříve mírným, později silným žárem. K popelu v misce přilijeme po částech filtrát z kádinky a odpaříme na vodní lázni k suchu. Přidáme několik ml 10 % roztoku uhličitanu amonného, odpaříme k suchu a po vysušení mírně vyžíháme, ochladíme a vážíme.

Při vzniku šedavého popela se po ochlazení spalovací misky přidá několik kapek roztoku dusičnanu amonného a po vysušení v sušárně (105oC, 30 min) se spalování dokončí. Popel vyjádříme v % sušiny.

Zpět na předchozí stránku    

Předchozí Autor: Petr Škarpa
Datum poslení aktualizace stránky:  14. 10. 2020
Následující