Pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice jsou odpadní várečné a stažkové kvasnice získávané v pivovarech z kvasných kádí a ležáckých nádob. Tekuté nebo lisované kvasnice se obvykle pro výrobu krmných směsí suší. Jejich barva bývá světle i tmavě hnědá, vzhledem se podobají bramborovým vločkám. Chuť a vůně bývají kvasničné, slabě nahořklé po pivu. Při zkrmování v původním stavu je potřebné zvířata na ně poznenáhlu navykat. Je to hodnotné krmivo, v průměru obsahuje v sušině kolem 51,5 % dusíkatých látek, přičemž biologická hodnota bílkovin je vysoká. Jsou také ceněny pro svůj obsah vitamínů, zvláště skupiny B. Obvykle obsahují ergosterol, popřípadě po ozáření vit. D2. Jsou vhodným komponentem do směsí pro drůbež a prasata.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
900,00 |
MEp |
MJ |
13,73 |
Vláknina |
g |
20,79 |
N-Látky |
g |
469,89 |
Lysin |
g |
31,50 |
Threonin |
g |
21,51 |
Ca |
g |
1,44 |
P-stravitelný |
g |
13,14 |
Na |
g |
1,08 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
1,53 |
Vit. B1 |
mg |
95,13 |
Vit. B2 |
mg |
37,71 |
Kys. pantotenová |
mg |
103,59 |
Cholin |
mg |
3 211,02 |