Obilní klíčky

Obilní klíčky se získávají při loupání a kartáčování zrna před mletím. Ve srovnání s obilovinami a většinou ostatních mlýnských krmiv, mají vyšší obsah dusíkatých látek a poměrně vysoký obsah tuku. Jsou bohaté na vitamíny B a E. Energetická hodnota je přibližně stejná jako u obilovin.

Pšeniční klíčky mačkané jsou drobné nažloutlé až nahnědlé placičky (šupinky) s průměrným obsahem dusíkatých látek 22,5 %. Při výrobě krmných směsí se obvykle zařazují do směsí pro mláďata, popřípadě pro drůbež.

Žitné klíčky čistírenské se získávají při přečišťování odpadů z loupacích a kartáčovacích strojů. Barvu mívají žlutou až žlutozelenou a svým vzhledem připomínají drobná travní semena. Na rozdíl od pšeničných klíčků mají žitné klíčky poněkud vyšší obsah dusíkatých látek.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 890,00
MEp MJ 13,32
Vláknina g 53,40
N-Látky g 191,35
Lysin g 8,10
Threonin g 5,96
Ca g 0,53
P-stravitelný g 3,38
Na g 0,27
Vit. A tis.m.j. 0,28
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 131,36
Vit. B1 mg 18,16
Vit. B2 mg 44,41
Kys. pantotenová mg 10,15
Cholin mg 2 828,42
 
Created by: Ivo