Obilní klíčky se získávají při loupání a kartáčování zrna před mletím. Ve srovnání s obilovinami a většinou ostatních mlýnských krmiv, mají vyšší obsah dusíkatých látek a poměrně vysoký obsah tuku. Jsou bohaté na vitamíny B a E. Energetická hodnota je přibližně stejná jako u obilovin.
Pšeniční klíčky mačkané jsou drobné nažloutlé až nahnědlé placičky (šupinky) s průměrným obsahem dusíkatých látek 22,5 %. Při výrobě krmných směsí se obvykle zařazují do směsí pro mláďata, popřípadě pro drůbež.
Žitné klíčky čistírenské se získávají při přečišťování odpadů z loupacích a kartáčovacích strojů. Barvu mívají žlutou až žlutozelenou a svým vzhledem připomínají drobná travní semena. Na rozdíl od pšeničných klíčků mají žitné klíčky poněkud vyšší obsah dusíkatých látek.
Živiana | Původní hmota |
|
Sušina | g | 890,00 |
MEp | MJ | 13,32 |
Vláknina | g | 53,40 |
N-Látky | g | 191,35 |
Lysin | g | 8,10 |
Threonin | g | 5,96 |
Ca | g | 0,53 |
P-stravitelný | g | 3,38 |
Na | g | 0,27 |
Vit. A | tis.m.j. | 0,28 |
Vit. D | tis.m.j. | |
Vit. E | mg | 131,36 |
Vit. B1 | mg | 18,16 |
Vit. B2 | mg | 44,41 |
Kys. pantotenová | mg | 10,15 |
Cholin | mg | 2 828,42 |