Obilní klíčky se získávají při loupání a kartáčování zrna před mletím. Ve srovnání s obilovinami a většinou ostatních mlýnských krmiv, mají vyšší obsah dusíkatých látek a poměrně vysoký obsah tuku. Jsou bohaté na vitamíny B a E. Energetická hodnota je přibližně stejná jako u obilovin.
Pšeniční klíčky mačkané jsou drobné nažloutlé až nahnědlé placičky (šupinky) s průměrným obsahem dusíkatých látek 22,5 %. Při výrobě krmných směsí se obvykle zařazují do směsí pro mláďata, popřípadě pro drůbež.
Žitné klíčky čistírenské se získávají při přečišťování odpadů z loupacích a kartáčovacích strojů. Barvu mívají žlutou až žlutozelenou a svým vzhledem připomínají drobná travní semena. Na rozdíl od pšeničných klíčků mají žitné klíčky poněkud vyšší obsah dusíkatých látek.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 890,00 |
| MEp | MJ | 13,32 |
| Vláknina | g | 53,40 |
| N-Látky | g | 191,35 |
| Lysin | g | 8,10 |
| Threonin | g | 5,96 |
| Ca | g | 0,53 |
| P-stravitelný | g | 3,38 |
| Na | g | 0,27 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,28 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 131,36 |
| Vit. B1 | mg | 18,16 |
| Vit. B2 | mg | 44,41 |
| Kys. pantotenová | mg | 10,15 |
| Cholin | mg | 2 828,42 |