Obilní klíčky

Obilní klíčky se získávají při loupání a kartáčování zrna před mletím. Ve srovnání s obilovinami a většinou ostatních mlýnských krmiv, mají vyšší obsah dusíkatých látek a poměrně vysoký obsah tuku. Jsou bohaté na vitamíny B a E. Energetická hodnota je přibližně stejná jako u obilovin.

Pšeniční klíčky mačkané jsou drobné nažloutlé až nahnědlé placičky (šupinky) s průměrným obsahem dusíkatých látek 22,5 %. Při výrobě krmných směsí se obvykle zařazují do směsí pro mláďata, popřípadě pro drůbež.

Žitné klíčky čistírenské se získávají při přečišťování odpadů z loupacích a kartáčovacích strojů. Barvu mívají žlutou až žlutozelenou a svým vzhledem připomínají drobná travní semena. Na rozdíl od pšeničných klíčků mají žitné klíčky poněkud vyšší obsah dusíkatých látek.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 890,00
MEd MJ 9,73
N-Látky g 191,35
Lysin g 8,10
Methionin g 3,20
Meth+cys g 7,12
Ca g 0,53
P-nefytátový g 3,03
Na g 0,27
Mn mg 126,38
Zn mg 119,35
Vit. A tis.m.j. 0,28
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 131,36
 
Created by: Ivo