Obilní klíčky se získávají při loupání a kartáčování zrna před mletím. Ve srovnání s obilovinami a většinou ostatních mlýnských krmiv, mají vyšší obsah dusíkatých látek a poměrně vysoký obsah tuku. Jsou bohaté na vitamíny B a E. Energetická hodnota je přibližně stejná jako u obilovin.
Pšeniční klíčky mačkané jsou drobné nažloutlé až nahnědlé placičky (šupinky) s průměrným obsahem dusíkatých látek 22,5 %. Při výrobě krmných směsí se obvykle zařazují do směsí pro mláďata, popřípadě pro drůbež.
Žitné klíčky čistírenské se získávají při přečišťování odpadů z loupacích a kartáčovacích strojů. Barvu mívají žlutou až žlutozelenou a svým vzhledem připomínají drobná travní semena. Na rozdíl od pšeničných klíčků mají žitné klíčky poněkud vyšší obsah dusíkatých látek.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 890,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 7,19 | 8,08 |
| NEV | MJ | 7,56 | 8,49 |
| PDIN | g | 121,42 | 136,43 |
| PDIE | g | 94,05 | 105,67 |
| N-Látky | g | 191,35 | 215,00 |
| Vláknina | g | 53,40 | 60,00 |
| Ca | g | 0,53 | 0,60 |
| P | g | 10,15 | 11,40 |
| Na | g | 0,27 | 0,30 |
| Zn | mg | 119,35 | 134,10 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,28 | 0,32 |
| Vit. E | tis.m.j. | 131,36 | 147,60 |