Obilní klíčky

Obilní klíčky se získávají při loupání a kartáčování zrna před mletím. Ve srovnání s obilovinami a většinou ostatních mlýnských krmiv, mají vyšší obsah dusíkatých látek a poměrně vysoký obsah tuku. Jsou bohaté na vitamíny B a E. Energetická hodnota je přibližně stejná jako u obilovin.

Pšeniční klíčky mačkané jsou drobné nažloutlé až nahnědlé placičky (šupinky) s průměrným obsahem dusíkatých látek 22,5 %. Při výrobě krmných směsí se obvykle zařazují do směsí pro mláďata, popřípadě pro drůbež.

Žitné klíčky čistírenské se získávají při přečišťování odpadů z loupacích a kartáčovacích strojů. Barvu mívají žlutou až žlutozelenou a svým vzhledem připomínají drobná travní semena. Na rozdíl od pšeničných klíčků mají žitné klíčky poněkud vyšší obsah dusíkatých látek.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 890,00 1 000,00
NEL MJ 7,19 8,08
NEV MJ 7,56 8,49
PDIN g 121,42 136,43
PDIE g 94,05 105,67
N-Látky g 191,35 215,00
Vláknina g 53,40 60,00
Ca g 0,53 0,60
P g 10,15 11,40
Na g 0,27 0,30
Zn mg 119,35 134,10
Vit. A tis.m.j. 0,28 0,32
Vit. E tis.m.j. 131,36 147,60
 
Created by: Ivo