Žitné otruby
Otruby obsahují převážně obalové části zrna. Ve srovnání s obilninami a jinými mlynářskými krmnými zbytky mají otruby nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny a také vyšší obsah minerálních látek. Barva otrub závisí na výchozí surovině. Otruby žitné jsou šedozelené až modrozelené. Mají horší dietetické vlastnosti než otruby pšeničné. Jejich použití je omezeno na starší kategorie skotu ve výkrmu, někdy v menší míře pro dojnice.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
887,00 |
MEp |
MJ |
11,59 |
Vláknina |
g |
52,16 |
N-Látky |
g |
145,56 |
Lysin |
g |
5,94 |
Threonin |
g |
4,88 |
Ca |
g |
1,51 |
P-stravitelný |
g |
|
Na |
g |
0,09 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,14 |
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
7,01 |
Vit. B1 |
mg |
3,46 |
Vit. B2 |
mg |
1,95 |
Kys. pantotenová |
mg |
|
Cholin |
mg |
|