|
Příjem živin je ovlivňován celou řadou faktorů, které můžeme
rozlišit na vnitřní a vnější. Vnitřní faktory souvisí s
druhem pěstované plodiny a jsou dány geneticky. Charakteristickým
znakem jak rostlinného druhu, tak odrůdy je příjmová kapacita
rostlin. Ta je dána „mohutností“ kořenového systému rostlin
(velikostí a množstvím kořenového vlášení) a jeho
vlastnostmi umožňujícími např. to, že jeden druh rostliny odčerpává
z půdy více N, P, K aj. než druhý. Výrazné jsou i druhové
rozdíly v příjmu živin z méně přístupných forem. Z obilovin
má nejvyšší příjmovou kapacitu ozimé žito < oves <
ozimá pšenice < jarní ječmen. Vyšších hodnot v příjmové
kapacitě dosahují vikvovité rostliny. Vyšší schopnost příjmu
živin není vždy v přímé souvislosti s jejich využitím na
tvorbu produktu. Bylo prokázáno, že novější výkonné odrůdy
mají většinou menší příjmovou kapacitu než odrůdy starší,
avšak vyznačují se lepší schopností jejich využití na tvorbu
hlavního produktu (tzv. index utilizace IU). To vede k tomu, že u
těchto nových výkonných odrůd jsou výrazně vyšší požadavky
na zajištění přístupnosti živin po převážnou část vegetační
doby.
K vnějším faktorům
ovlivňujících příjem živin řadíme vlivy ekologické a povětrnostní.
Povětrnostní podmínky jsou určeny souborem faktorů, z nichž
největší význam má teplota, voda (srážky), sluneční svit,
složení atmosféry. Vliv nepříznivých povětrnostních podmínek
v daném roce označujeme jako vliv ročníku.
a)
Teplota ovlivňuje
nejen základní biologické procesy (růst, fotosyntézu,
transpiraci aj.), biochemické reakce (aktivitu enzymových systémů),
ale i příjem vody a živin. Při nižších teplotách než 10oC
se snižuje příjem fosforu kořeny. Teplota kolem 5oC
je hranicí pro příjem dusíku nitrátového, zatímco dusík
amoniakální přijímají rostliny i při teplotě nižší. U většiny
plodin mírného pásma je při teplotě pod 10oC omezen
dále příjem síry a draslíku a zvyšuje se příjem vápníku a
hořčíku.
b)
Voda je zdrojem živin,
umožňuje difúzi a je nezbytná pro distribuci živin a metabolitů
v celé rostlině. Za vyšší půdní vlhkosti se obvykle v půdním
roztoku zvyšuje koncentrace Ca2+, Mg2+ v poměru
k jednomocným kationtům (K+, Na+).
Voda ovlivňuje produkci sušiny. Optimální výživa
rostlin může snížit spotřebu vody a produkci sušiny, a tím zvýšit
odolnost proti suchu. Hodnota transpiračního koeficientu (TK) u
brambor:
|
Varianta
|
Spotřeba
vody v kg sušiny
|
|
nehnojeno
|
693
|
|
průmyslová
hnojiva
|
357
|
|
hnůj
|
428
|
|
hnůj + průmyslová
hnojiva
|
320
|
Typ rostlin ovlivňuje hodnotu TK. Rostliny typu C4
mají hodnotu TK nižší než u typu C3.
c)
Sluneční záření. Kvalita,
intenzita a doba osvětlení ovlivňuje celou řadu fyziologických
procesů v rostlině. Zvýšená intenzita osvětlení pozitivně působí
na příjem dusíku, fosforu a síry. Draslíku přijímají
rostliny při intenzívním osvětlení podstatně nižší množství
než při zastínění. Při nedostatečném osvětlení se tvoří
málo cukrů, bílkovin a zvyšuje se obsah nitrátů.
d)
Složení
atmosféry. Atmosféra obklopující každý živý organismus,
a tedy i rostliny, výrazně ovlivňuje růst rostlin, ale i půdní
úrodnost. Některé plyny (SO2, NOX, HF, H2S
aj.) mohou být ve zvýšené míře toxické pro rostliny. Rovněž
tuhé nečistoty (spad) obsažené v atmosféře negativně ovlivňují
fotosyntézu, a tak snižují výnos o 5-10% při spadu 150-1500 t.ha-1.
Negativní působení spadu se zvyšuje obsahem cizorodých prvků,
které rostliny přijímají formou listové výživy (Cd, Hg, Pb,
Zn, Ni, Cr aj.). V kontaminovaném ovzduší nelze vypěstovat
zdravotně nezávadné produkty.
nahoru
|
|