|
Kapalnou fází půdy rozumíme půdní vodu, která se uplatňuje
svými dispergačními, rozpouštěcími, hydrolytickými a
transportními účinky. Podmiňuje existenci koloběhu látek jako
nenahraditelného faktoru pro edafon a vegetaci. Z hlediska výživy
je důležitý nejen transport látek z půdního roztoku do živých
buněk kořenového systému rostlin, ale i vertikální transport půdním
profilem. Ten je příčinou ztrát živin vymytím do spodních
vrstev. Eluovány nejsou pouze živiny dodané hnojivy, ale také živiny
půdní zásoby a živiny uvolněné mineralizací půdní organické
hmoty i půdotvornými procesy z minerálního matečného substrátu
půd. Rozsah vymývání živin závisí na množství průsakové
vody. Někteří autoři rozlišují tzv. „vmývání“, tj.
takovou vertikální migraci živin, při které rozsah přemístění
živin do hloubky se omezuje na kořenový prostor (max. do hloubky
0,8-1m). Pokud dochází k přemístění živin do větších
hloubek pak tento proces označujeme jako „vymývání“ čili
„vyplachování“ živin. Dalším aspektem transportu iontů v půdním
roztoku do blízkosti kořenů je předmětem studia „Výživy
rostlin“. Hybnou silou transportu je difúze a hromadný tok půdního
roztoku.
Složení
i koncentrace půdního roztoku jsou výsledkem působení řady
fyzikálních, chemických, fyzikálně chemických i biologických
procesů probíhajících v půdě v těsné souvislosti s teplotou,
vlhkostí, aerací půdy a složením tuhé fáze půdy.
Půdní
roztok v závislosti od výše uvedených podmínek obsahuje řadu
rozpuštěných minerálních i organických látek v různém množství
a poměru. Z minerálních látek jsou to zejména kationty K+,
Na+, NH4+, H+, Ca2+,
Fe2+, Fe3+ aj., z nichž část může být vázaná
v chelátových vazbách. Aniontovou složku půdního roztoku tvoří
především HCO3-, SO42-,
NO3-, H2PO4-,
OH-, Cl- a v nepatrném množství některé
sloučeniny molybdenu, bóru aj. Jednotlivé ionty se do půdního
roztoku dostávají zvětráváním minerálů, rozkladem organických
látek, výměnou ze sorpčního komplexu a z imisí.
Celkové
množství solí v půdním roztoku může kolísat od několika
setin procenta do několika procent (zasolené půdy). Ve „zdravých
půdách“ činí obsah solí v půdním roztoku asi 0,05%. Složení
i koncentrace solí se v půdním roztoku během roku mění. Ke zvýšení
koncentrace solí dochází zejména hnojením, vysycháním půdy,
zvětráváním a intenzívní mineralizací organických látek. Ke
snížení koncentrace solí vede zvýšení půdní vlhkosti, odčerpání
živin rostlinami i mikroorganismy, vyplavení nebo jejich
imobilizace do nerozpustných forem atp. Se zvyšováním
koncentrace solí v půdním roztoku se zvšuje i hodnota osmotického
tlaku. Podle reakce rostlin na tuto hodnotu je rozdělujeme do 5
skupin:
Rozdělení
rostlin podle reakce na hodnotu osmotického tlaku v MPa
Skupina
rostlin
|
Osmotický
tlak v MPa
|
Vliv
na rostliny
|
1.
|
<
0,076
|
vliv
solí lze pominout
|
2.
|
0,076-0,145
|
projevuje
se deprese jen u citlivých rostlin
|
3.
|
0,146-0,288
|
projevuje
se silnější deprese u většiny rostlin
|
4.
|
0,289-0,576
|
snášejí
jen rostliny odolné vůči solím
|
5.
|
>
0,576
|
snášejí
jen vysoce odolné rostliny
|
Polní
a zeleninové plodiny lze podle odolnosti vůči koncentraci solí
rozdělit:
-
s
dobrou odolností
vůči zvýšené koncentraci solí: řepy, řepka, kapusta
(krmná), čirok,
-
střední
odolnost:
obiloviny, kukuřice, proso, slunečnice, chřest, salát, špenát,
rajčata, paprika,
-
s
nízkou odolností:
hrách, vikev, celer, zelí, brambory.
Na
vysokou koncentraci solí v půdě reagují rostliny zpomalením růstu
a tvorbou malých tmavozelených listů. V poměru k nadzemní části
rostlin vzrůstá podíl kořenové hmoty. Při přehnojení přijímají
rostliny více vody, a proto se jen zřídka na nich projevují příznaky
vadnutí. Poškození rostlin je závislé na druhu soli. Všechny
druhy iontů nejsou v nadbytku pro rostliny stejně toxické a značně
odlišné jsou i jejich interferenční vztahy. Nebezpečí škod na
rostlinách omezuje me tím, že hnojiva zapravujeme do celého orničního
profilu jejich zaoráváním (draselná, fosforečná, vápenatá,
hořečnatá).
Sanační
opatření zasolených půd - viz sádrování půd
nahoru
|
|