plynná fáze půdy

| tuhá fáze | kapalná fázeplynná fáze |

            Plynná fáze půdy je tvořena půdním vzduchem, který je významný pro biologické a chemické procesy v ní probíhající. Vyplňuje póry bez vody a oproti atmosférickému vzduchu obsahuje zpravidla více CO2, méně O2 a zvýšené množství vodních par. I když mezi půdou a ovzduším dochází neustále k výměně plynných složek v závislosti na gradientu parciálních tlaků CO2 směrem z půdy a O2 z ovzduší do půdy, nedochází k plynulému vyrovnávání rozdílů.

            Oxid uhličitý v půdním vzduchu dosahuje v průměru 0,3%. V podmínkách nedostatečné aerace může obsah CO2 činit 1-5%. Obsah CO2 se v půdě zvyšuje v důsledku rozkladu organických látek půdními mikroorganismy, dýcháním kořeny rostlin, nedostatečným provzdušněním. CO2 s vodou tvoří H2CO3, která je významným regulátorem reakce půdy (rozmezí pH 5,2-6,5) a působí přímo i při výživě rostlin uhlíkem.

            Obsah kyslíku v půdním vzduchu se pohybuje v rozmezí 10-20% a zajišťuje dýchání všech půdních organismů, slouží k oxidaci organických i minerálních látek. Nedostatek kyslíku vede k redukci zvláště Fe a Mn sloučenin. Redukce je podporovaná přítomností organických zbytků při nedostatečném provzdušnění a zasahuje i jiné sloučeniny (SO42-).

            Obsah dusíku ve formě NH3 je v půdním vzduchu oproti atmosférickému rovněž zvýšen. N2 se uplatňuje při volné a symbiotické fixaci a v anaerobních podmínkách je z NO3- opět uvolňován dusík ve formě NOX případně jako elementární N2 denitrifikací.

            Rozpustnost plynů půdního vzduchu v půdním roztoku je závislá na teplotě a parciálním tlaku. Při teplotách kolem 15oC se rozpouští ve vodě asi 1% (objemové) CO2, zatímco rozpustnost ostatních složek je podstatně nižší: rozpustnost kyslíku asi 30x, dusíku 60x nižší. Při průměrném poměru parciálních tlaků v půdním vzduchu CO2:O2 1:60 a k poměru jejich rozpustnosti (30:1) je poměr obsahu rozpuštěných CO2:O2 1:2. Půdní roztok obsahuje tedy více rozpuštěného kyslíku a zejména CO2 v poměru k N2 než půdní vzduch. Tento fakt je velmi důležitý pro všechny biologické procesy v půdě včetně samotné výživy pěstovaných plodin.

nahoru


autor textu: Prof. Ing. Rostislav Richter, DrSc.

Poslední aktualizace: 25.01.2004 15:09
 

   


 

 

Ústav agrochemie a výživy rostlinMZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno