Řešené projekty ESF na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně
      Řešitelský tým                    Cílová skupina                    Publicita projektu                   Doložení plánu                   Ostatní

Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství

28.4.-22.5.2010 Brno: Výstava Fauna a flora na sýrových etiketách (LAKTOS Collection) na MENDELU

Datum: 28.4.-21.5.2010
Místo: MENDELU, budova Q - přízemí

Jako jedna z doprovodných akcí semináře Farmářská výrobá sýrů se na MENDELU uskuteční výstava nazvaná "Fauna a flora na sýrových etiketách", součást největší sbírky sýrových etiket na světě (LAKTOS Collection).

Etikety pocházejí z největší světové sbírky sýrových etiket a dokumentů Laktos collection. (http://www.laktoscollection.cz/) a budou vystaveny
28.4. až 22.5.2010, t.j. v rámci semináře FARMÁŘSKÁ VÝROBA SÝRŮ A KYSANÝCH MLÉČNÝCH VÝROBKŮ VII., který proběhne
20. 5. 2010 na MENDELU v rámci projektu OPVK „Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství“ CZ.1.07/2.3.00/09.0081.

Historie sbírky (http://www.laktoscollection.cz/historie.php)
Základ sbírky tvořilo několik desítek etiket, které shromáždil Ladislav Likler v době studia na Průmyslové škole mlékárenské se svými spolužáky. Systematické sbírání začalo v roce 1969, kdy se seznámil s dalšími sběrateli u nás i v cizině. Sbírka rychle rostla a již v roce 1974 získala sbírka diplom KSK za pozoruhodnou sbírku sýrových etiket Švýcarska a v roce 1976 za největší kolekci etiket exotických a mimoevropských zemí. Od roku 1985 dosud je sbírka největší v České republice. Od roku 1996 do roku 2006 byla sbírka největší na světě a v roce 2009 se jí titul největší světové sbírky vrátil. V současnosti obsahuje sbírka 190 000 etiket ze 125 zemí světa. Důležitým mezníkem byl rok 2007, kdy sbírku převzala společnost LAKTOS s.r.o., Praha a sbírka od té doby nese název LAKTOS Collection. Správcem sbírky je Ladislav Likler.
Sbírka je aktivní a vedle sběratelského hlediska má smysl dokumentačně – historický. Sbírka byla základem pro vznik publikací Ladislava Liklera a kolektivu "Historie mlékárenství v Čechách, na Moravě a ve Slezsku", která mapuje vývoj toho oboru do roku 1990. Přírůstky do sbírky jsou získávány korespondencí s výrobci, obchodními společnostmi a sběrateli u nás i v zahraničí. Vedle dokumentace vývoje firem sbírka dokládá i vývoj obalové techniky, grafiky a polygrafie. Ukázky ze sbírky byly víc než dvacetkrát vystaveny na veřejnosti.
Vedle etiket sbírka obsahuje i reklamní materiály firem i národních mlékařských svazů, obaly másla, víčka jogurtů a porcí smetany, staré mlékárenské lahve s litými nápisy, reklamní tabule, adresáře mlékáren a pod. Součástí sbírky je i knihovna s odbornými tituly o mlékárenství a sýrech z celého světa. Sbírka LAKTOS Collection je aktivní a bude i nadále dokumentovat a prezentovat sýrařství a mlékárenství na veřejnosti i v odborných kruzích.


     

    Zpět na předchozí stránku