| sodík | chlór
| křemík |
hliník |
vanad |
titan |
Do skupiny těchto prvků řadíme sodík, chlor, křemík,
hliník, vanad, titan. Vztah rostlin k těmto prvkům není jednoznačný.
Pro některé rostliny jsou významné a mají téměř charakter
biogenních prvků s výraznou fyziologickou úlohou zasahující přes
metabolismus rostliny až k výnosu. Ostatní rostliny je pro svůj
normální růst nepotřebují a i bez jejich přítomnosti projdou
celým vývojem. Určit bližší a přesnější význam těchto
prvků je komplikováno jejich značným rozšířením v životním
prostředí rostlin.
nahoru
Sodík
Sodík je rostlinami přijímán
velmi rychle. V rychlosti příjmu je plně rovnocenný draslíku
nebo jej dokonce předčí.
Zvyšování obsahu sodíku v živném
prostředí vede ke stupňování koncentrace Na v rostlině. Příjem
K, Ca, Mg se tím v rostlinách snižuje. Obsah sodíku je v rostlinách
menší než obsah draslíku. Výjimku tvoří pouze halofyty, u
nichž je poměr K/Na nepatrně menší než 1 nebo dokonce vyšší
než 1. Vysokým obsahem Na se vyznačují řepa, celer, špenát,
rajčata, mrkev, ječmen.
Pro praxi se ukazuje nutné dodávat
sodík natrofilním rostlinám (řepa, mangold, špenát) a k tomu
postačí méně koncentrovaná draselná hnojiva, která mají vyšší
obsah Na. Hnojení Na se projevuje i zvýšeným výnosem bulev
cukrovky.
Významnou úlohu má sodík ve výživě
zvířat. Pastvinné porosty mají obsahovat nejméně 0,15 % Na
v sušině. Při nižším obsahu se u pasoucího dobytka mohou
vyskytovat projevy nedostatku sodíku označované jako
hemoglobinurie.
nahoru
Chlór
Rostliny přijímají chlór rychle a
ve značném množství.
Příjem chlóru rostlinami je přímo
úměrný jeho obsahu v prostředí. V důsledku jeho postavení v
lyotropní řadě aniontů je Cl- ve srovnání s ostatními
anionty přijímán přednostně před NO3-,
H2PO4- a SO42-.
Naopak příjem Cl- je snižován vysokým obsahem
NO3- v prostředí,
zatímco NH4+ jeho příjem podporuje.
V rostlinách je chlór snadno
pohyblivý. Během vegetace migruje převážně ze starších listů
do kořenů. Cl- ionty nejsou přijímány pouze kořeny, ale také
listy ve formě plynů.
Potřeba chlóru pro fyziologické
funkce rostlin je malá a jeho role není plně objasněna. Chlór má
vliv na bobtnání plasmy koloidů a pravděpodobně ovlivňuje i činnost
enzymů. Podporuje fosforylaci a přenos elektronů v cytochromovém
systému. Byla prokázána významná funkce Cl ve fotosyntéze při
vzniku kyslíku ve fotosystému II. U velké většiny rostlin je
nutná jeho přítomnost k růstu kořenových špiček a kořenového
vlášení.
Při nadměrném hnojení chlórem se
ztrácí z listů chlorofyl, přičemž zvláště okraje listů
jsou chlorotické a svinují se. Na listech vznikají v okolí nervů
a na okrajích nekrózy. Potřeba Cl u rostlin se pohybuje kolem
5-7 kg/ha ročně.
Nadbytek chlóru u ovocných stromů
snižuje nasazení květů a plodů. U brambor a obilovin přebytek Cl- při současném nedostatku
SO42- vede ke snížené
tvorbě sacharidů a bílkovin. U olejnin a přadného lnu byly zjištěny
nižší výnosy semene a zhoršená kvalita vlákna.
Při hnojení je třeba dbát, aby
plodiny citlivé na přehnojení Cl- nebyly bezprostředně před
vegetací hnojeny chloridovou formou K hnojiv. K rostlinám citlivým
na přehnojení chlórem řadíme: ovocné stromy, réva vinná, rybíz,
brambory, rajčata, tabák, leguminózy, okurky, cibule, konopí a většina
druhů Brassicaceae. Tolerantní na chlór jsou řepa (cukrovka,
krmná), mangold, chřest, špenát, salát, celer,gramineae.U
rostlin citlivých na Cl-
je hranice toxicity při koncentraci
nad 2 % a u rostlin tolerantních až při hodnotě vyšší
než 4 % Cl- na sušinu.
| fotografie
deficitů Cl u kulturních plodin | fotografie
toxického působení nadbytku Cl |
nahoru
Křemík
Rostliny přijímají křemík ve formě iontů kyseliny ortokřemičité
H3SiO4-
a metakřemičité SiO32-
a v této formě je i v rostlinách transportován. V rostlině je převážná
část křemíku ve formě Si gelu SiO2.nH2O
nebo polymeru kyseliny křemičité. Distribuce Si je závislá na
druhu rostlin. V rostlinách s nízkým obsahem Si jako rajčata, ředkvička,
čínské zelí jsou malé rozdíly mezi nadzemní hmotou a kořeny.
U jetele kořeny akumulují více Si než nadzemní části.
Obiloviny a trávy obsahují 2-21 mg Si/g sušiny, zatímco dvouděložné
obsahují Si až lOx méně.
Si má vliv i na zdravotní stav rostliny. Řada autorů uvádí, že
obiloviny při nedostatečném zásobení křemíkem jsou náchylné
na padlí. Rovněž brambory hnojené SiO2
(ve formě vysokopecní strusky) se vyznačují zvýšenou odolností
proti bramborové spále. Také u révy vinné bylo pozorováno menší
napadení Oidiem a Perenosporou po aplikaci vysokopecní strusky.
nahoru
Hliník
Hliník je v půdě při neutrální nebo alkalické reakci nepatrně
rozpustný. S přibývající kyselostí se silně zvyšuje množství
přístupného Al (dosahuje hodnot kolem 200 ppm) a působí na
rostlinu toxicky.
Rostlinou přijatý Al se hromadí v kořenech a brzdí příjem jiných
iontů hlavně fosforu, který pevně váže a vyvolává tak jeho
deficienci. Rostliny s toxickou koncentrací AI vykazují v nadzemních
částech zpravidla současně i vysoký obsah Fe a Mn, ale nízký
obsah Ca a Mg.
Toxické působení vyšších koncentrací hliníku omezuje růst
kořenů, a podporuje vývoj kořenů postranních. Rostliny jsou na
Al různě citlivé. Tak např. ječmen, pšenice, hořčice, řepka
jsou značně citlivé na obsah Al, zatímco sója a pohanka
nikoliv. Toxickému působení hliníku na rostliny zabráníme vápněním.
Zvýšené dávky Al v krmivech (nad 100 ppm u zrnin a u luštěnin
nad 500 ppm) působí toxicky i na živočišný organismus.
nahoru
Vanad
Vanad je anionogenní prvek, který tvoří oxid vanadičitý. Některé
rostliny jej hromadí ve značném množství až v hodnotách 10-4
g/g sušiny, ale běžný obsah činí 10-6
. U vyšších rostlin není dosud jednoznačně potvrzeno,
že vanad je pro rostliny nezbytný, i když při fixaci vzdušného
dusíku může částečně nahradit Mo.
nahoru
Titan
Titan je rozšířený prvek, který s kyslíkem tvoří oxid titaničitý
p Jeho obsah v rostlinách je kolísavý od 3.10-7
do 2.10-5
g/g sušiny listů. Hromadí se zvláště v chloroplastech, kde
jeho obsah je srovnatelný s Cu. Do rostliny zřejmě vstupuje spolu
s kyselinou křemičitou a některými podobnými sloučeninami- asi
jako balastní prvek.
V posledních letech se objevily práce uvádějící kladný vliv
Ti na výnos zemědělských plodin. Podle některých autorů
vzrostly výnosy po aplikaci Ti (Titavin-4,5 g Ti.l-1) u
kukuřice o 19 %, slunečnice 20,5 %, vojtěšky o
25,7 %. V hroznech révy vinné se zvýšila cukernatost. Příznivé
působení titanu je vysvětlováno vyšším obsahem chlorofylu,
intenzivnější fotosyntézou a zvýšenou aktivitou enzymů.
nahoru
|