užitečné prvky

| makroelementy | mikroelementy | užitečné prvky | cizorodé prvky |

 

| sodík | chlór | křemík | hliník | vanad | titan |


            Do skupiny těchto prvků řadíme sodík, chlor, křemík, hliník, vanad, titan. Vztah rostlin k těmto prvkům není jednoznačný. Pro některé rostliny jsou významné a mají téměř charakter biogenních prvků s výraznou fyziologickou úlohou zasahující přes metabolismus rostliny až k výnosu. Ostatní rostliny je pro svůj normální růst nepotřebují a i bez jejich přítomnosti projdou celým vývojem. Určit bližší a přesnější význam těchto prvků je komplikováno jejich značným rozšířením v životním prostředí rostlin.

nahoru


Sodík

           Sodík je rostlinami přijímán velmi rychle. V rychlosti příjmu je plně rovnocenný draslíku nebo jej dokonce předčí.

           Zvyšování obsahu sodíku v živném prostředí vede ke stupňování koncentrace Na v rostlině. Příjem K, Ca, Mg se tím v rostlinách snižuje. Obsah sodíku je v rostlinách menší než obsah draslíku. Výjimku tvoří pouze halofyty, u nichž je poměr K/Na nepatrně menší než 1 nebo dokonce vyšší než 1. Vysokým obsahem Na se vyznačují řepa, celer, špenát, rajčata, mrkev, ječmen.

            Pro praxi se ukazuje nutné dodávat sodík natrofilním rostlinám (řepa, mangold, špenát) a k tomu postačí méně koncentrovaná draselná hnojiva, která mají vyšší obsah Na. Hnojení Na se projevuje i zvýšeným výnosem bulev cukrovky.

            Významnou úlohu má sodík ve výživě zvířat. Pastvinné porosty mají obsahovat nejméně 0,15 % Na v sušině. Při nižším obsahu se u pasoucího dobytka mohou vyskytovat projevy nedostatku sodíku označované jako hemoglobinurie.

nahoru


Chlór

             Rostliny přijímají chlór rychle a ve značném množství.

             Příjem chlóru rostlinami je přímo úměrný jeho obsahu v prostředí. V důsledku jeho postavení v lyotropní řadě aniontů je Cl- ve srovnání s ostatními anionty přijímán přednostně před NO3-, H2PO4- a SO42-. Naopak příjem Cl- je snižován vysokým obsahem NO3- v prostředí, zatímco NH4+ jeho příjem podporuje.

             V rostlinách je chlór snadno pohyblivý. Během vegetace migruje převážně ze starších listů do kořenů. Cl- ionty nejsou přijímány pouze kořeny, ale také listy ve formě plynů.

             Potřeba chlóru pro fyziologické funkce rostlin je malá a jeho role není plně objasněna. Chlór má vliv na bobtnání plasmy koloidů a pravděpodobně ovlivňuje i činnost enzymů. Podporuje fosforylaci a přenos elektronů v cytochromovém systému. Byla prokázána významná funkce Cl ve fotosyntéze při vzniku kyslíku ve fotosystému II. U velké většiny rostlin je nutná jeho přítomnost k růstu kořenových špiček a kořenového vlášení.

             Při nadměrném hnojení chlórem se ztrácí z listů chlorofyl, přičemž zvláště okraje listů jsou chlorotické a svinují se. Na listech vznikají v okolí nervů a na okrajích nekrózy. Potřeba Cl u rostlin se pohybuje kolem 5-7 kg/ha ročně.

             Nadbytek chlóru u ovocných stromů snižuje nasazení květů a plodů. U brambor a obilovin přebytek Cl- při současném nedostatku SO42- vede ke snížené tvorbě sacharidů a bílkovin. U olejnin a přadného lnu byly zjištěny nižší výnosy semene a zhoršená kvalita vlákna.

             Při hnojení je třeba dbát, aby plodiny citlivé na přehnojení Cl- nebyly bezprostředně před vegetací hnojeny chloridovou formou K hnojiv. K rostlinám citlivým na přehnojení chlórem řadíme: ovocné stromy, réva vinná, rybíz, brambory, rajčata, tabák, leguminózy, okurky, cibule, konopí a většina druhů Brassicaceae. Tolerantní na chlór jsou řepa (cukrovka, krmná), mangold, chřest, špenát, salát, celer,gramineae.U rostlin citlivých na Cl- je hranice toxicity při koncentraci nad 2 % a u rostlin tolerantních až při hodnotě vyšší než 4 % Cl- na sušinu.

| fotografie deficitů Cl u kulturních plodinfotografie toxického působení nadbytku Cl |

nahoru


Křemík

               Rostliny přijímají křemík ve formě iontů kyseliny ortokřemičité H3SiO4- a metakřemičité SiO32- a v této formě je i v rostlinách transportován. V rostlině je převážná část křemíku ve formě Si gelu SiO2.nH2O nebo polymeru kyseliny křemičité. Distribuce Si je závislá na druhu rostlin. V rostlinách s nízkým obsahem Si jako rajčata, ředkvička, čínské zelí jsou malé rozdíly mezi nadzemní hmotou a kořeny. U jetele kořeny akumulují více Si než nadzemní části. Obiloviny a trávy obsahují 2-21 mg Si/g sušiny, zatímco dvouděložné obsahují Si až lOx méně.

                Si má vliv i na zdravotní stav rostliny. Řada autorů uvádí, že obiloviny při nedostatečném zásobení křemíkem jsou náchylné na padlí. Rovněž brambory hnojené SiO2 (ve formě vysokopecní strusky) se vyznačují zvýšenou odolností proti bramborové spále. Také u révy vinné bylo pozorováno menší napadení Oidiem a Perenosporou po aplikaci vysokopecní strusky.

nahoru


Hliník

              Hliník je v půdě při neutrální nebo alkalické reakci nepatrně rozpustný. S přibývající kyselostí se silně zvyšuje množství přístupného Al (dosahuje hodnot kolem 200 ppm) a působí na rostlinu toxicky.

               Rostlinou přijatý Al se hromadí v kořenech a brzdí příjem jiných iontů hlavně fosforu, který pevně váže a vyvolává tak jeho deficienci. Rostliny s toxickou koncentrací AI vykazují v nadzemních částech zpravidla současně i vysoký obsah Fe a Mn, ale nízký obsah Ca a Mg.

               Toxické působení vyšších koncentrací hliníku omezuje růst kořenů, a podporuje vývoj kořenů postranních. Rostliny jsou na Al různě citlivé. Tak např. ječmen, pšenice, hořčice, řepka jsou značně citlivé na obsah Al, zatímco sója a pohanka nikoliv. Toxickému působení hliníku na rostliny zabráníme vápněním. Zvýšené dávky Al v krmivech (nad 100 ppm u zrnin a u luštěnin nad 500 ppm) působí toxicky i na živočišný organismus.

nahoru


Vanad

             Vanad je anionogenní prvek, který tvoří oxid vanadičitý. Některé rostliny jej hromadí ve značném množství až v hodnotách 10-4 g/g sušiny, ale běžný obsah činí 10-6 . U vyšších rostlin není dosud jednoznačně potvrzeno, že vanad je pro rostliny nezbytný, i když při fixaci vzdušného dusíku může částečně nahradit Mo.

nahoru


Titan

              Titan je rozšířený prvek, který s kyslíkem tvoří oxid titaničitý p Jeho obsah v rostlinách je kolísavý od 3.10-7 do 2.10-5 g/g sušiny listů. Hromadí se zvláště v chloroplastech, kde jeho obsah je srovnatelný s Cu. Do rostliny zřejmě vstupuje spolu s kyselinou křemičitou a některými podobnými sloučeninami- asi jako balastní prvek.

              V posledních letech se objevily práce uvádějící kladný vliv Ti na výnos zemědělských plodin. Podle některých autorů vzrostly výnosy po aplikaci Ti (Titavin-4,5 g Ti.l-1) u kukuřice o 19 %, slunečnice 20,5 %, vojtěšky o 25,7 %. V hroznech révy vinné se zvýšila cukernatost. Příznivé působení titanu je vysvětlováno vyšším obsahem chlorofylu, intenzivnější fotosyntézou a zvýšenou aktivitou enzymů.

nahoru


autor textu: Prof. Ing. Rostislav Richter, DrSc.

Poslední aktualizace: 23.01.2004 16:55
 



Příznaky nedostatku chlóru u bobu



Příznaky toxického působení nadbytku chlóru u jahodníku


Nedostatek křemíku u rýže


Srovnání nedostatku K a toxicity Na



 

 

Ústav agrochemie a výživy rostlinMZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno