| kadmium |
olovo
| rtuť |
selén |
nikl |
berylium |
arsen |
chróm |
Řada prvků objevujících se kolem
nás je ubikvitární a proto lze očekávat jejich přítomnost v
rostlinách. Mezi cizorodé prvky (synonymum těžké kovy) můžeme
zařadit v nejširším slova smyslu takové prvky, které rostlina
přijme (kořeny), ale není je schopna zapojit a využít v
metabolismu. Aby nepůsobily na rostlinu toxicky, musí je
transportovat do vakuol nebo jinak imobilizovat. Mnohé z nich při
nižších koncentracích nejsou sice pro rostlinu toxické, ale stávají
se nebezpečnými pro živočišný organismus tím, že jsou
zapojovány do potravního řetězce. Do této skupiny se zařazují všechny prvky, které mají
vyšší spec. hm.než 5g.cm-3.
Z mikrobiogenních prvků je z tohoto pohledu řazen do této
skupiny Zn, Cu, Mo, Fe a dále sem patří prvky další, objevující
se v životním prostředí vlivem antropogenní činnosti: Cd, Pb,
Cr, Hg, As, Ni, V aj. V této kapitole je podán stručný přehled
o některých z nich z pohledu jak jsou rostlinou přijímány a jak
mohou ovlivňovat výnos a zdravotní nezávadnost potravin.
Sledovat jejich obsah v rostlinách a rostlinných produktech je
nutno proto, že se kumulují v zažívacích orgánech, v játrech,
ledvinách, kde mohou působit karcinogenně a některé z nich jsou
řazeny také mezi mutanogeny.
nahoru
Kadmium
Kadmium rostlina přijímá převážně
jako kation Cd2+
a to buď z půdy, nebo atmosféry 30-80 % z celkového obsahu. Příjem
z půdy převládá až při vysokém obsahu Cd v půdě a při
kyselém pH. Pohyb Cd z kořenů do nadzemních částí je omezený.
Lze ho snížit fosforečnou výživou, kde se předpokládá
interakce Cd s P.
V nízkých koncentracích je Cd běžnou
součástí všech rostlinných tkání a hromadí se pravděpodobně
v proteinové frakci rostlin. Dosud neznáme enzymy, jejichž činnost
by závisela na přítomnosti Cd. Bylo však prokázáno, že Cd
vede k syntéze cysteinu a methioninu v sóji, přičemž jeho účinnost
závisí na citlivosti rostlin k tomuto prvku. Příčina toxicity
Cd je spojovaná s narušením enzymatické aktivity a syntézy
antokyanu. Chlorofyl se vyznačuje schopností koncentrovat Cd,
proto se doporučuje využívat ho k indikaci horní hranice
citlivosti.
Symptomy toxicity kadmia se projevují
omezeným růstem, poškozením kořenů (mrcasatění u kořen.
zelenin), červenohnědým zbarvením listů, které přechází v
chlorózu. Kadmium inhibuje také činnost nitrátreduktázy, takže
u zelenin se může zvyšovat obsah nitrátů.
Rostliny se vyznačují odlišnou
citlivostí vůči Cd. Za citlivé rostliny ke kadmiu se považují:
špenát, sója, kořenové zeleniny. Mezi skupinu odolných rostlin
řadíme plodové zeleniny, brambory, tabák, kukuřici. Obecně
vegetativní části rostlin obsahují větší množství Cd než
semena a plody.
Kadmium je pro živočišný
organismus vysoce toxický prvek, který se dostává do organismu
cestou alimentární i inhalační. Negativně ovlivňuje
metabolismus vápníku, porušuje činnost ledvin, vede ke vzniku
plicního emfyzému a kardiovaskulárním poruchám. Kadmium se ukládá
v játrech, ledvinách a slezině.
nahoru
Olovo
V přirozených podmínkách je olovo
přítomno ve všech rostlinách. Běžný jeho obsah je 2-3 mg Pb.kg-1.
Pb rostlina přijímá pasivně a příjem je ovlivňován pH a
teplotou. Z půdního roztoku jsou rostliny schopné přijímat Pb
ve značných kvantech, ale v rostlinách je pevně vázáno a není
pohyblivé. U některých rostlin celkový příjem Pb z atmosféry
dosahuje až 80 % (trávy). Malá pohyblivost olova je vysvětlována
jeho ukládáním ve formě pyrofosforečnanu v buněčných stěnách.
V malých koncentracích působí soli olova, zejména Pb(NO3)2,
stimulačně na růst. Při vyšších hodnotách dochází k
interakcím s ostatními prvky, které vedou k narušení
metabolismu vápníku, inhibují enzymatické systémy, snižují příjem
CO2
působí na buněčné dělení, omezují příjem vody. U některých
rostlin nedochází k poruchám růstu i když obsah Pb je značný.
Při vysokých obsazích olova
vznikají u rostlin chlorózy, přičemž pletiva kolem nervatury
listů zůstávají zelená, později se zbarvují žlutozeleně a
listy jsou zakrnělé.
Zvýšený obsah Pb bývá způsoben
kontaminací na povrchu rostlin. Umytím ovoce a plodů lze obsah Pb
snížit o 30-80 %. U obilovin Pb v půdě neovlivňuje jeho
obsah v zrnu, ale ve slámě dochází k podstatnému zvýšení
jeho hladiny. Zvýšený obsah Pb v rostlinách (brambory, špenát,
salát) snižuje výnos až o 20 %. V bezprostřední blízkosti
komunikací může obsah Pb dosáhnout 100-500 mg.kg-1
sušiny.
Nejcitlivější na kumulaci olova je
zelenina listová. Olovo se kumuluje zejména v kostech, dále v játrech
a ledvinách. Narušuje intermediární metabolismus, inhibuje výměnu
sacharidů v nervové tkáni aj. Otrava se projevuje nervovými
poruchami, poruchami trávícího ústrojí a v konečné fázi dochází
k ochrnutí pánevních končetin. Olovo má rovněž mutagenní účinky.
nahoru
Rtuť
Rostliny přijímají rtuť snadno
vzhledem k vysokému jejímu akumulačnímu koeficientu. Rtuť přijatá
z půdy je kumulovaná v kořenech a může být translokována do
nadzemních částí. Obsah tohoto prvku v rostlinách je málo závislý
na jeho hladině v půdě, ale je přímo úměrný obsahu ve
vzduchu. Rostliny mohou přijímat Hg ve formě páry z ovzduší.
V rostlině může být Hg přemisťována
do různých tkání. V rostlinách se intenzívně váže s atomy síry
v aminokyselinách, bílkovinách a enzymech. Rtuť omezuje: růst
rostliny, vývin kořenů, fotosyntézu.
Ke kontaminaci prostředí tímto
prvkem dochází v okolí závodů zpracovávajících těžké
kovy, chemického průmyslu, při používání Hg preparátů
(fungicidů).
Rtuť u člověka postihuje především
nervový systém a dostavují se duševní deprese. FAO doporučuje
maximální týdenní příjem Hg v množství 0,3 mg na osobu, z toho
nesmí být více než 0,2 mg metylrtuti. Při otravách Hg dochází
k vypadávání zubů a poruchám ledvin.
Rtuť silně kumulují: mrkev, salát,
houby, jablka, zelí, fazole. Nekumulují: rajčata, okurky, řepa.
nahoru
Selén
Přijatelnost selénu rostlinami je závislá
na pH, teplotě. Selén v malých dávkách stimuluje růst rostlin,
ve vysokých působí toxicky. Nejvíce se Se ukládá ve vegetačním
vrcholu, pak v semenech a v kořenech.
Z biochemického hlediska se selén
chová podobně jako síra. V rostlinách byla stanovena řada
organických sloučenin,obsahujících selén z aminokyselin; je to
zvláště cystin, který váže Se na selenocystin a tak selén může
vstupovat do řady metabolických procesů. Výsledky s radioaktivním
Se prokázaly jeho vysoký obsah v proteinech.
Toxicita selénu byla zjištěna u
cibulovin. Zvýšený obsah selénu v rostlině snížil obsah N, P,
S a synergicky působil na příjem Mn, Sn, Cu, Fe a Cd.
Se je nezbytný pro živočichy ve
velmi malých dávkách. Nedostatek způsobuje svalové onemocnění
("white muscle disease"), padání vlasů, srsti a peří.
Doporučuje se, aby hladina selenu se v píci pohybovala mezi 0,1 -
1 ppm. Při vysoké koncentraci, kolem 5 ppm je nebezpečí toxicity
selenu. Ta je známa jako "alkali disease" a u zvířat se
objevuje v krmivech vypěstovaných na půdách bohatých Se. V extrémních
případech vede u skotu k deformacím paznechtů a chrupu.
Příjem selenu může být potlačen
aplikací SO42-,
čehož se prakticky využívá na půdách s toxickým obsahem Se.
nahoru
Nikl
Důkazy o jednoznačné nezbytnosti
tohoto prvku pro rostliny chybí, avšak řada prací zdůrazňuje
jeho pozitivní působení na růst rostlin. Obsah niklu se v
rostlinách pohybuje v rozmezí 0,1 - 5 ppm na sušinu. Fytotoxické
koncentrace dosahují hodnot 10-100 mg na kg sušiny. Jeho vysoký
obsah omezuje růst rostlin a potlačuje fotosyntézu a transpiraci.
U bobovitých bylo zjištěno snížení intenzity fixace vzdušného
dusíku. Příjem niklu kořeny a jeho transport do nadzemních částí
rostlin je bržděn Cu2+,
Zn2+.
Toxicita Ni je vysvětlovaná poměrem Ni : Fe v rostlinách než
jeho absolutní koncentrací. Z rostlin, které Ni kumulují jsou to
: jahody, maliny, angrešt a většina semen.
nahoru
Berylium
Rostliny ho jsou schopny přijímat z
přijatelných forem. V přirozených podmínkách se jeho
koncentrace pohybuje v rozpětí 0,001 - 0,4 mg.kg -1
sušiny. Některé druhy vikvovitých a brukvovitých mají výraznou
schopnost kumulovat Be v kořenech. U salátu byl naopak zjištěn
jeho vysoký obsah v listech (0,033 mg.kg-1
suché hmoty) a u rajčat v plodech.
Mechanismus příjmu Be je podobný
jako u Ca 2+
a Mg 2+
. Mezi těmito prvky existují antagonistické vztahy a Be může
nahradit Mg 2+
u některých rostlin.
Toxické koncentrace představují
obsahy 10-150 mg.kg-1
sušiny. Již nižší obsahy Be v živném roztoku brzdí
klíčeni a inhibují příjem Ca a Mg kořeny.
nahoru
Arsen
Arsen je součástí mnoha rostlin a
jeho obsah se v přirozených podmínkách pohybuje od 0,09 - 1,5
ppm na sušinu. V rostlině je poměrně mobilní a byl zjištěn i
v zrnu ječmene. Nejvyšší obsahy byly nalezeny u listových
zelenin a nízké u ovoce. Toxicita se projevuje u rostlin rostoucích
na haldách rudných dolů nebo při používání kontaminovaných
odpadních vod k závlaze. První příznaky jsou vadnutí listů,
fialové zbarvení, plazmolýza buněk. Nejčastější příznaky
toxicity jsou zpomalení růstu a snížení výnosu. Toxicitu
arsenu lze zmírnit aplikací síry. Rovněž dobrá výživa
rostlin fosforem snížila toxicitu.
K otravám arzénem dochází nejčastěji
v oblastech spadu elektrárenských exhalátů. Projevuje se těžkými
průjmy a nervovými poruchami.
nahoru
Chróm
Koncentrace Cr je závislá
na obsahu jeho rozpustných sloučenin v půdách. Nejvíce Cr se
kumuluje v kořenech, méně v listech a stoncích. Nejnižší
obsahy byly zjištěny v zrnu. Rostliny přijímají Cr6+,
který je však v prostředí málo stabilní. Chróm stimuluje vývoj
rostlin a kladně působí na metabolismus cukrů. Toxicita Cr závisí
na stupni oxidace a přístupnosti přijatelných forem Cr. Aplikace
Cr2O7 snížila intenzitu růstu o 25 % a
stejná koncentrace v Cr2(SO4)3, růst
rostlin neovlivnila.
Toxické pro člověka jsou Cr6+. Jejich účinek je vysvětlován
změnou hemo-globinu na methemoglobin.
Chróm silně kumulují: mrkev,
brambory, okurky, kukuřice; nekumulují : zelí, cibule, jablka.
nahoru
|