symptomy
nedostatku a nadbytku draslíku
|
fotografie deficitů
draslíku u kulturních plodin |
Nedostatek draslíku výrazně ovlivňuje řadu
metabolických a fyziologických funkcí rostliny, které jsou
spojené s poklesem výnosu i jeho kvalitou. U zelenin se snižuje
jejich skladovatelnost a chuťové vlastnosti. Nižší je obsah
vitamínu C. U obilovin se snižuje pružnost stébla, což zvyšuje
nebezpečí poléhání, snižuje odolnost proti nízkým teplotám,
suchu aj.
Při nedostatku draslíku dochází zpočátku k mírnému poškození
rostlin, které později nabude plošných a zřetelných projevů.
Nedostatek vyvolává:
a)
změnu habitu rostlin - tvoří se rosetové stadium. Hlavní
stonek není vzpřímený a dlouhý, ale zkrácený a vytváří boční
výhony. Rostliny nabývají keřovitý nebo metlovitý vzhled (hrách,
obiloviny, brambory, rajčata). Příčinou je odumření hlavních
výhonů od bazálních částí;
b)
změny na listech - čepele jsou úzké, okraje listů se stáčejí
směrem dolů, list má zvlněnou formu (réva, solanaceae). Nekrózy
listů se objevují od okrajů a rozšiřují se až ke střední
ose - listová spála, list u ovocných stromů neopadává;
c)
generativní fáze je méně ovlivněna. Pouze při špatném
zásobení draslíku květy jsou předčasně shazovány. Semena a
plody jsou zakrnělé.
Nedostatek draslíku v rostlinných produktech se promítá
do potravního řetězce. Snížený jeho obsah v potravinách má
nepříznivý vliv na hypertenzi a může docházet ke vzniku hypokálie
(tzv. tetanický záchvat).
Přehnojení draslíkem vede k jeho luxusnímu příjmu
rostlinou a může se projevit vedlejšími antagonistickými nebo
synergickými účinky. Nadbytek K+ iontů v živném
prostředí brzdí příjem Mg2+, Ca2+, Zn2+,
Mn2+, Na+ aj. a v důsledku toho na rostlině
se mohou projevit příznaky jejich nedostatku. Naopak zvyšuje se příjem
Cl-, NO3- aj. Vysoký obsah K v
krmivech při nízkém obsahu Ca a Mg způsobuje u zvířat hypomagnézii
až pastevní tetanii (při přehnojení travních porostů kejdou,
močůvkou). U některých rostlin zvýšený obsah draslíku v
prostředí stimuluje tvorbu látek fytoestrogenní povahy (jetel,
chmel, krmná kapusta, jílek vytrvalý aj.), které ovlivňují
reprodukční procesy živočichů.
nahoru
|