|
symptomy
nedostatku a nadbytku Železa
|
fotografie deficitů železa
u kulturních plodin |
Příznaky deficience železa se projevují u většiny rostlin
podobně. Mladší listy se vyznačují chlorotickým blednutím
interkostálních polí, zatímco pletivo bezprostředně sousedící
s nervaturou si ponechává normální zabarvení a liší se ostře
jako zelená síť (u dvouděložných) nebo ve formě zelených podélných
pruhů (jednoděložné) od světle zeleného až žlutavého
podkladu listu. Na rozdíl od nedostatku hořčíku, který vede k
podobným příznakům na starších listech, lze nedostatek železa
pozorovat vždy na nejmladších listech. Při silnějším
nedostatku Fe se ztrácí u listů postupně chlorofyl až celý
list dostává zabarvení slonoviny. Chlorózy z nedostatku železa
jsou více rozšířeny u dřevin než u jednoletých rostlin.
Na nedostatek Fe jsou nejcitlivější ovocné stromy - hrušeň,
jabloň, slíva, broskvoň, réva vinná, maliník. Méně citlivý
je angrešt a rybíz. Z polních plodin jsou citlivější na
nedostatek Fe brambory, rajčata, oves, kukuřice.
K odstranění chlorózy používáme různé typy chelátových
forem železa, např. Chlorofén (železitosodná sůl kyseliny
dimethyltriaminpentaoctové s obsahem 10,43% Fe), který se aplikuje
v koncentraci 0,1-0,2%. K odstranění chloróz se doporučuje použít
2-5 postřiků. Další cheláty mohou být na bázi EDTA, DTPA,
EDDHA.
nahoru
|
|