|
Úkolem výživy rostlin v užším
slova smyslu je objasnit procesy začleňování látek s nízkou
chemickou energii do látek organických za spoluúčasti energie získané
jinými metabolickými procesy rostlin, které by vedly k tvorbě
další biomasy. Právě autotrofní organismy mají schopnost přetvářet
anorganické látky (prvky) za účasti kinetické sluneční
energie, kterou tímto způsobem transformují na energii chemickou.
Vedle základních biogenních molekul jako je H2O a CO2,
které jsou zdrojem C, O, H musí mít rostlina k dispozici další
biogenní prvky, které se stávají živinami (až na určité vyjímky)
převážně v iontové formě. Živinami pak označujeme takové
prvky, které živý organismus potřebuje k zajištění svých životních
funkcí. Je-li tento prvek alespoň jednou v ontogenetickém cyklu
rostliny nezbytnou živinou, pak je jednoznačně biogenní povahy. Z praktického hlediska však není možné provádět
tak úzkou specifikaci, a proto se běžně biologicky nejdůležitější
prvky mohou rozdělit do skupin:
-
makroelementy
vyskytující se od desetin po desítky procent (C, O, H, N, P,
K, Ca, Mg, S),
-
mikroelementy
-obsah se pohybuje pod desetinu % (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo, ...),
-
užitečné
prvky
požadavek na ně je specifický podle druhu rostliny (Na, Cl,
Si, Al, Ti, aj.),
-
ostatní
prvky
- obsaženy v rostlinách jako důsledek zvýšeného přirozeného
obohacení nebo pod vlivem antropogenní činnosti člověka
(cizorodé prvky Cd, Pb, Cr, As, Be, Ni aj.).
Toto rozdělení však nevystihuje
význam jednotlivých živin, a proto navrhl Mengel a Kirkby (1978)
rozdělení živin podle fyziologických a biochemických vlastností.
Skupina
|
Živina
|
Příjem
|
Biochemické
funkce v rostlině
|
1
|
C,
H, O, N, S
|
ve formách
CO2, HCO3-
|
- hlavní složky
organ. látek
|
|
|
H2O,
O2, NO3-, NH4+
|
- základní
prvky enzymatických procesů
|
|
|
SO42-,
SO2
|
- zúčastňuje
se oxidačně redukčních reakcí
|
2
|
P,
B, Si
|
ve formách
fosfátů, kys. borité, borátů, silikátů
|
-
esterifikace nativních alkoholových skupin
|
|
|
|
- fosfátové
estery se zúčastňují přenosu energie
|
3
|
K,
Na, Mg, Ca, Mn, Cl
|
v iontových
formách z půdního roztoku
|
- vyznačují
se nespecifickými funkcemi, které řídí osmotický potenciál
|
|
|
|
- specifikují
činnost enzymových proteinů - aktivují enzymy
|
|
|
|
- vyrovnávají
nedifúzní a difúzní anionty
|
4
|
Fe,
Cu, Zn, Mo
|
ve formách
iontů nebo chelátů z půdních roztoků
|
- převládají
v chelátových formách inkorporovaných do prostetických
skupin
|
|
|
|
- umožňují
elektronový transport se změnami valence
|
K zjištění prvků, které rostlina potřebuje k svému růstu
a vývoji používáme chemické analýzy rostlin a vegetační
pokusy. Chemické složení rostlin u jednotlivých orgánů je různé
a mění se v průběhu vývoje (ontogeneze) podle druhu pěstované
rostliny.
Chemické
složení rostlin v % podle jednotlivých orgánů a fází
ontogeneze jarní pšenice (Richter 1972)
|
N
|
P
|
K
|
Nadzemní
část
|
|
|
|
odnožování
|
5,75
|
1,13
|
6,38
|
sloupkování
|
3,41
|
0,81
|
5,07
|
metání
|
2,18
|
0,50
|
4,65
|
sklizeň - zrno
|
3,95
|
0,74
|
0,99
|
- sláma
|
1,27
|
0,46
|
4,32
|
Kořeny
|
|
|
|
odnožování
|
3,83
|
0,92
|
4,47
|
sloupkování
|
2,82
|
0,59
|
2,87
|
metání
|
2,55
|
0,66
|
2,36
|
sklizeň
|
2,87
|
0,92
|
0,86
|
Chemické složení rostlin umožňuje zjistit, které živiny
rostliny obsahují, v jaké formě a množství, v jakém poměru, a
to buď v jednotlivých fázích vývoje nebo při sklizni (v hlavním
i vedlejším produktu). Pokud známe i hmotnost rostlin (na
jednotku plochy nebo průměrnou hmotnost 1 rostliny) můžeme
stanovit množství odčerpaných živin (ve fázích vývoje nebo při
sklizni), se kterými musíme počítat při vypracování systému
hnojení konkrétní plodiny.
V průběhu ontogeneze se koncentrace živin v rostlinách mění.
Mladé tkáně mají vyšší koncentraci než starší. Změny v
obsahu hlavních živin (N, P, K) během ontogeneze obilovin znázorňuje
obr. 1.1.
Obsah
N, P, K v ovsu během ontogeneze (Mengel, Kirkby 1978)
Množství odčerpaných živin je závislé v průběhu
vegetace na hmotnosti rostliny nebo na výši výnosu. Variabilita těchto
hodnot je ovlivňována řadou
dalších faktorů, k nimž patří ekologické podmínky, geneticky
fixované vlastnosti odrůdy aj. Hodnoty odběru hlavních živin u
některých plodin v kg.ha-1 uvádí tab. 1.3.
Průměrný
odběr čistých živin v kg na 1 tunu hlavního produktu
Plodina
|
Druh
živiny [kg]
|
|
N
|
P
|
K
|
Mg
|
Pšenice
ozimá
|
25,0
|
5,0
|
20,0
|
2,4
|
Ječmen
ozimý
|
26,0
|
5,7
|
24,0
|
1,8
|
Žito
ozimé
|
24,0
|
6,1
|
21,6
|
2,4
|
Oves
|
26,0
|
6,1
|
24,1
|
2,4
|
Brambory
(hlízy)
|
5,0
|
0,9
|
6,6
|
0,9
|
Cukrovka
(bulvy)
|
4,4
|
0,7
|
4,7
|
0,8
|
Řepka
ozimá
|
50,0
|
10,9
|
49,8
|
4,8
|
Interakce vnitřních a vnějších vegetačních faktorů
jsou hlavním důvodem toho, že usměrňování růstu a vývoje
rostlin výživářskými opatřeními je velmi obtížné a nelze vždy
počítat s plným efektem.
nahoru
|
|