|
Půda je základní, omezený a neobnovitelný zdroj tvorby
potravin a je nedílnou součástí přírodního bohatství každé
země. Komplexem svých vlastností rozhoduje o výši výnosu a
kvalitě sklizených plodin. Z celkového zemědělského půdního
fondu České republiky, který zahrnuje 4 280 954 ha, je 3 142 tis.
ha orné půdy, 11 tis. ha chmelnic, 15 tis. ha vinic a 50 tis. ha
pastvin. Ukazatelem kvality půdního fondu je produkční schopnost
půd, která je výsledkem dlouhodobého působení nejen půdně
klimatických podmínek, ale i zodpovědného způsobu jejího
obhospodařování. Každá půda je složitý otevřený systém,
který je úzce spojen s okolním prostředím. Z tohoto důvodu je
půda lehce „zničitelným“, ale těžce obnovitelným přírodním
zdrojem. Jeden centimetr půdní vrstvy se vytvoří za 80-150 let,
ale tato vrstva může být vlivem eroze zničená za několik
minut.
Nejdůležitějším znakem půdy je její úrodnost, kterou
definujeme jako schopnost půdy zabezpečit na ní rostoucím plodinám
optimální podmínky nutné k dosažení stálých a kvalitních
sklizní, t.j. vytváří pěstovaným plodinám vhodné prostředí
a zajišťuje jim dostatek živin a vody nutných k růstu a vývinu
rostlin. Vedle toho musí současně udržovat řadu půdních
vlastností na takové úrovni, aby byla zajištěna existence podmínek
pro život makro- a mikroorganismů. Úrodnost půdy nelze
charakterizovat jedinou nebo několika vlastnostmi, ale je to
komplex znaků, které se vzájemně ovlivňují. Některé z nich
jsou značně proměnlivé (teplota, obsah vody, půdní kyselost,
obsah přístupných živin), jiné se mění málo (zrnitostní složení
půdy, fyzikální vlastnosti půdy aj.). Řadu půdních vlastností
můžeme regulovat vhodně volenými agrotechnickými, hnojařskými
a melioračními zásahy, a tím do značné míry působit a ovlivňovat
půdní úrodnost.
Pro potřebu zemědělské praxe jsou nejdůležitější půdní
vlastnosti shrnuty ve výsledcích Kontroly úrodnosti půd (KÚP, dříve
AZP) a v Komplexním průzkumu půd (KPP).
K nejdůležitějším faktorům, které spolupůsobí při
tvorbě půdní úrodnosti náleží:
nahoru
|
|