Agrochemické vlastnosti půdy

| složení půdy | půdní vlastnosti | živinný režim půd

            Půda je základní, omezený a neobnovitelný zdroj tvorby potravin a je nedílnou součástí přírodního bohatství každé země. Komplexem svých vlastností rozhoduje o výši výnosu a kvalitě sklizených plodin. Z celkového zemědělského půdního fondu České republiky, který zahrnuje 4 280 954 ha, je 3 142 tis. ha orné půdy, 11 tis. ha chmelnic, 15 tis. ha vinic a 50 tis. ha pastvin. Ukazatelem kvality půdního fondu je produkční schopnost půd, která je výsledkem dlouhodobého působení nejen půdně klimatických podmínek, ale i zodpovědného způsobu jejího obhospodařování. Každá půda je složitý otevřený systém, který je úzce spojen s okolním prostředím. Z tohoto důvodu je půda lehce „zničitelným“, ale těžce obnovitelným přírodním zdrojem. Jeden centimetr půdní vrstvy se vytvoří za 80-150 let, ale tato vrstva může být vlivem eroze zničená za několik minut.

            Nejdůležitějším znakem půdy je její úrodnost, kterou definujeme jako schopnost půdy zabezpečit na ní rostoucím plodinám optimální podmínky nutné k dosažení stálých a kvalitních sklizní, t.j. vytváří pěstovaným plodinám vhodné prostředí a zajišťuje jim dostatek živin a vody nutných k růstu a vývinu rostlin. Vedle toho musí současně udržovat řadu půdních vlastností na takové úrovni, aby byla zajištěna existence podmínek pro život makro- a mikroorganismů. Úrodnost půdy nelze charakterizovat jedinou nebo několika vlastnostmi, ale je to komplex znaků, které se vzájemně ovlivňují. Některé z nich jsou značně proměnlivé (teplota, obsah vody, půdní kyselost, obsah přístupných živin), jiné se mění málo (zrnitostní složení půdy, fyzikální vlastnosti půdy aj.). Řadu půdních vlastností můžeme regulovat vhodně volenými agrotechnickými, hnojařskými a melioračními zásahy, a tím do značné míry působit a ovlivňovat půdní úrodnost.

            Pro potřebu zemědělské praxe jsou nejdůležitější půdní vlastnosti shrnuty ve výsledcích Kontroly úrodnosti půd (KÚP, dříve AZP) a v Komplexním průzkumu půd (KPP).

            K nejdůležitějším faktorům, které spolupůsobí při tvorbě půdní úrodnosti náleží:

  • složení půdy,

  • hloubka ornice,

  • hloubka spodní vody,

  • svahovitost a expozice terénu,

  • povětrnostní podmínky,

  • činnost člověka.

nahoru


autor textu: Prof. Ing. Rostislav Richter, DrSc.

Poslední aktualizace: 25.01.2004 08:51
 

   


 

 

Ústav agrochemie a výživy rostlinMZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno