Symptomy nedostatku a
nadbytku hořčíku
|
fotografie
deficitů hořčíku u kulturních plodin |
Z pestré palety příznaků deficience Mg jde o abnormální
tvorbu pigmentů, které propůjčují listu zářivou barvu.
Vznikají žluté, oranžové, červené a purpurové skvrny nebo
chlorózy s barevnými okraji. Podle způsobu jak se skvrny šíří,
lze rozlišit tři druhy chloróz:
a)
chloróza začíná od špiček listů a od krajů pokračuje
ke středu listů (tabák, celer, hrušeň, jabloň),
b)
chloróza vzniká mezi nervy v blízkosti středního žebra
a odtud se rozšiřuje směrem k okrajům (jabloň, brambory, rajčata),
c)
u trav probíhají chlorózy v důsledku paralelní nervatury
listů pruhovitě. Obiloviny vykazují tygrovité zbarvení čepele
listové jako důsledek nahromadění chlorofylu, která předcházejí
chloróze.
U všech forem odpovídá průběh chlorózy rozdělení Mg v
listu. List je tuhý a křehký, předčasně opadává, takže
pouze výhony na koncích jsou olistěné. Květy ani při
nedostatku Mg nejsou ohroženy. Dochází ke snížení jejich počtu
a ke zmenšení velikosti květů.
Ionty Mg působí ve vyšších koncentracích na rostliny
toxicky porušením rovnováhy iontů. Přebytkem Mg iontů (úzký
poměr Ca/Mg 6,5:1) vznikají škody na kořenech. Délka hlavního
kořene se redukuje a je zmenšena i velikost postranních kořenů
a kořenového vlášení. Důsledkem toho je i redukce hmoty u
nadzemních částí rostlin.
nahoru
|