hořčík

| význam hořčíku | symptomy nedostatku a nadbytku hořčíku |

 

Symptomy nedostatku a nadbytku hořčíku

| fotografie deficitů hořčíku u kulturních plodin


            Z pestré palety příznaků deficience Mg jde o abnormální tvorbu pigmentů, které propůjčují listu zářivou barvu. Vznikají žluté, oranžové, červené a purpurové skvrny nebo chlorózy s barevnými okraji. Podle způsobu jak se skvrny šíří, lze rozlišit tři druhy chloróz:

a)    chloróza začíná od špiček listů a od krajů pokračuje ke středu listů (tabák, celer, hrušeň, jabloň),

b)   chloróza vzniká mezi nervy v blízkosti středního žebra a odtud se rozšiřuje směrem k okrajům (jabloň, brambory, rajčata),

c)    u trav probíhají chlorózy v důsledku paralelní nervatury listů pruhovitě. Obiloviny vykazují tygrovité zbarvení čepele listové jako důsledek nahromadění chlorofylu, která předcházejí chloróze.

            U všech forem odpovídá průběh chlorózy rozdělení Mg v listu. List je tuhý a křehký, předčasně opadává, takže pouze výhony na koncích jsou olistěné. Květy ani při nedostatku Mg nejsou ohroženy. Dochází ke snížení jejich počtu a ke zmenšení velikosti květů.

            Ionty Mg působí ve vyšších koncentracích na rostliny toxicky porušením rovnováhy iontů. Přebytkem Mg iontů (úzký poměr Ca/Mg 6,5:1) vznikají škody na kořenech. Délka hlavního kořene se redukuje a je zmenšena i velikost postranních kořenů a kořenového vlášení. Důsledkem toho je i redukce hmoty u nadzemních částí rostlin.


nahoru


autor textu: Prof. Ing. Rostislav Richter, DrSc.

Poslední aktualizace: 27.01.2004 15:02
 



Silný nedostatek Mg na listech brambor


Deficit Mg na listech jabloně


Nedostatek Mg na listech ovsa (shluky chlorofylu)


Nedostatek Mg na listech kukuřice


 

 

Ústav agrochemie a výživy rostlinMZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno