ŠKOLA JAKO ZAHRADA
1 Význam výroby ovoce
Zahradnictví, jako důležité odvětví rostlinné výroby se zabývá pěstováním zahradních rostlin, nečastěji rozdělované podle oborů na :
- zelinářství
- ovocnářství
- vinohradnictví
- květinářství
- sadovnictví
Hlavním posláním produkčních oborů je zabezpečení kvalitní sklizně (ovoce, zelenina
a hroznů) nejen pro přímý konzum, ale i pro různé způsoby konzervárenského zpracování.
Spotřeba ovoce
- ovoce mírného pásma 55,4 kg.osoba.rok
- celková spotřeba ovoce 90,4 kg.osoba.rok
- očekávaná spotřeba ovoce-současnost 91,0 kg.osoba.rok
Podle způsobu upotřebitelnosti rozdělujeme ovoce na:
- stolní
- průmyslové moštové (mošty, šťávy, sirupy, ovocné koncentráty apod.)
- kompotové
- na zmrazení
- na proslazování
- na sušení
- na destiláty
- pro zvláštní účely (dětská výživa, diabetické výrobky)
- pro výrobu pektinů
- pro semenné účely (výroba podnoží, jádroviny, peckoviny)
Význam výroby ovoce
- historický
- zdravotní
- spolutvůrce podnebí
- estetický
- společenský
- hospodářský
1.1 Význam historický
- Zmínky o ovocných zahradách a vinicích se objevují v zakládacích listinách klášterů v X a XI. Století
- Rozkvět nastává v době Karla IV.
- V XVI. A XVII. Století dosahuje ovocnářství vysokého stupně dokonalosti
- Ovoce je nenahraditelnou složkou racionální výživy člověka
- Průměrná spotřeba na jednoho člověka by se měla pohybovat od 80 do 100 kg ročně.
1.2 Význam zdravotní
Chemické složení
- voda, dužnaté plody obsahují 79 - 87 % vody
- sacharidy, zpočátku největší podíl tvoří škrob, sacharosa převládá v broskvích, meruňkách, ale i slívách a švestkách do 1%; v jablkách převládá obsah glukosy
a fruktosy nad sacharosou
- celulosa, v ovoci se pohybuje od 1 do 2%
- pektiny, nejvíce jsou zastoupeny v nezralém ovoci, zralá jablka obsahují 0,1 – 1%, černý rybíz 1 – 1,4%
- kyseliny, v ovoci převažuje kyselina jablečná, u některých druhů kyselina citronová (hrušky); dále se v ovoci nachází kyselina vinná, kyselina jantarová, kyselina salicylová
- třísloviny, vyvolávají u ovoce natrpklou a svíravou chuť; nezralé plody obsahují až 1%, zralé pouze 0,1%
- aromatické látky, jedná se o estery kyselin a aldehydy, dodávají plodům charakteristickou vůni; do této skupiny řadíme i etylén urychlující dozrávání plodů
- dusíkaté látky, jsou obsaženy v malém množství do 1%
- tuky, nejvyšší obsah se nachází ve skořápkatém ovoci (vlašský ořech 72%, lískové oříšky 62,6%, mandle 50%)
- vitamíny, obsah je rozdílný, závisí na druhu, odrůdě, stanovišti, stupni zralosti, velikosti plodu, době sklizně a skladovacích podmínkách; ovoce je významný zdrojem vitamínu C, vysokým obsahem se vyznačuje drobné ovoce (černý rybíz
90–250 mg%, jahody 30 – 95 mg%); ostatních vitamínů se vyskytuje málo, provitamín A, karoten u meruněk a broskví
- minerální látky, významný je obsah K, Ca, Mg, P a Fe
Léčivé účinky ovoce
- ovoce je nejzdravější rychlé občerstvení
- zlepšuje kondici
- optimálně působí na metabolismus
- prvotřídní zdroj energie
Nejlepší účinek – čerstvé ovoce pěstované v přírodních podmínkách
Jablka:
- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
- posilují imunitní systém srdce a krevní oběh
- posilují cévy, dásně
- čistí střeva
Hrušky:
- upravují hospodaření s vodou
- podporují exkreci, odstraňování odpadních produktů
- podporují krvetvorbu a růst organismu
Slivoně:
- optimalizují látkovou přeměnu sacharidů
- činí organismus odolnější vůči stresu
- posilují srdce a imunitní systém
- posilují ochranu buněčných membrán všech buněk
Třešně, višně:
- působí protizánětlivě
- podporují zdravý vývoj kůže
- zmírňují revmatické onemocnění kloubů
- chrání vaziva před odbouráváním enzymy
Meruňky:
- zpomalují proces stárnutí
- pomáhají při únavě, nesoustředěnosti, zlepšují náladu
- podporují tvorbu buněk, zlepšují krevní obraz
- chrání imunitní systém
Broskve:
- zvyšují odolnost vůči stresu
- odvodňují, napomáhají hubnutí
- pomáhají při neklidu, podrážděnosti a pocitech strachu
- posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh
Angrešt:
- posiluje cévy a vazivové tkáně
- čistí střeva a zbavuje je odpadních látek
- zlepšuje využití bílkovin
- zbavuje mozkové tkáně jedovatých těžkých kovů
Rybíz:
- posiluje imunitní systém a tvorbu hormonů
- uklidňuje nervy a zlepšuje náladu
- podporuje činnost srdce a svalů
Maliny
- pomáhají při zrakové únavě, šerosleposti
- ovlivňují pružnost a hebkost kůže
- mírní obtíže ledvin a vyměšování
Ostružiny
- posilují imunitní systém
- působí vůči stresu a nervozitě
- brzdí zánět sliznic
- zpevňují vaziva
Jahody
- posilují imunitní systém
- působí krvetvorně a podporují růst buněk
- posilují vlasy, kosti i kůži
- zmírňují trávicí obtíže
1.3 Spolutvůrce podnebí
- ovocné druhy mají významný podíl na utváření klimatu
- brání rychlému proudění větru
- zabraňují vodní a větrné erozi
- produkují 02
1.4 Význam estetický
- ovocné dřeviny jsou okrasným doplňkem krajiny, mají svou úlohu v krajinné a městské zeleni
- rozptýlená zeleň plní funkci
- biologickou (posílení ekologických vazeb)
- meliorační (osazování skládek)
- izolační (ochrana před hlukem, prachem)
- asanační (zlepšení hygienických poměrů)
- estetickou (zachování měkké a zvlněné evropské krajiny)
- naučnou (druhová, odrůdová rozmanitost)
- rekreační (zachování rekreačního potenciálu krajiny)
1.5 Význam společenský
- od historie se vytvoří vědomí, nauka k trpělivosti, nesobeckosti, vynaložení práce ve prospěch další generace
1.6 Význam hospodářský
- množství vytěženého dřeva je značně rozdílné (525 tis. m3)
- dřevo vlašského ořešáku (pro výrobu nábytku, dýh, soustružení)
- dřevo hrušní (pro nábytkářství, kolářství, pro sportovní potřeby)
- dřevo třešní (v řezbářství, nábytkářství, stolařství)
- dřevo švestkové (v řezbářství, nábytkářství, soustružnictví)
- dřevo jabloní (v nábytkářství, na nářadí, lisy, školní potřeby)
Předchozí |
Připraveno v rámci řešení projektu Environmentální vzdělávání pro pedagogy ZŠ
číslo: CZ.1.07/1.3.10/03.0005
|
Následující
|