Po ověření neporušenosti vzorku a jeho obalu, porovnání označení na obalu a osvědčení s obsahem a po případném zjištění hmotnosti se vzorky ihned smyslově posoudí. Zjišťuje se vegetační stav a botanické složení, pach barva, konzistence, celkový vzhled, přítomnost škůdců, zaplísnění, obsah cizích a nepřirozených složek atp. Pak se vzorek zapíše do protokolu a založí se karta vzorku, na kterou se uvedou všechny znaky.
Vlhké vzorky, které nelze přímo rozemílat (obsah vody nad 15 %), je nutno předem předsušit při teplotě 50-60oC. Současně s předsušením se stanoví původní sušina.
Zelená silážovaná nebo senážovaná píce, okopaniny a seno se rychle rozsekají, rozřežou, nastříhají nebo nastrouhají na částice vhodné pro rychlé sušení. Okopaniny lze předsoušet po nakrájení navléknutím na nit nebo tyčinku. K předsoušení se odebírá taková část vzorku, aby se získalo 100 až 200 g suchého vzorku. Suší se do získání zdánlivě suché hmoty.
Po vysušení se vzorek rozemele na vhodném laboratorním mlýnku tak, aby celý prošel beze zbytku sítem s kruhovými otvory průměru 1 mm. Zhomogenizovaný vzorek se ponechá alespoň 12 hodin na vyrovnání vlhkosti a pak se uzavře do vzorkovnice. Slouží pro všechny chemické rozbory včetně stanovení laboratorní sušiny.
mlýnek
Předchozí |
Autor: Petr Škarpa Datum poslení aktualizace stránky: 27. 01. 2010 |
Následující |