4.3. Krmivové zdroje
4.3.1. Krmiva
Maso
Obsahuje průměrně 70 až 76 % vody, 20 až 22 % bílkovin a 2 až 9 % tuku. Má však nízký obsah Ca a nepříznivý poměr Ca : P (1 : 15-26).
Vnitřnosti
Jsou hodnotným krmivem, ale je třeba je podávat opatrně. Obsahují více kolagenu, P a mohou případně obsahovat i zvýšené množství reziduí (např. těžkých kovů).
Chrupavky
Jsou těžko stravitelné, ale zajímavé z hlediska obsahu minerálních látek a chondroprotektiv.
Kosti
Obsahují vysoký obsah minerálních látek. Pro psy jsou chutné, je možno podávat i mimo hlavní krmení - i ke hraní. Ale je třeba si dávat pozor na jejich předávkování, které může způsobit zácpu. Je třeba se vyhýbat podávání tvrdých a lámavých kostí.
Ryby
Bílé ryby obsahují méně než 2 % tuku, tučné ryby obsahují mezi 5 až 18 % tuku. Jsou zdrojem esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Ryby bez kostí výrazný nedostatek Ca a P.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky představují pro psy a kočky vynikající zdroje většiny živin. Malé množství koček a psů neschopnost tolerovat větší množství mléčného cukru, což se následně projevuje průjmy.
Vejce
Jsou zdrojem bílkovin, vitamínů B, A a D a Fe. Bílkovin syrových vajec obsahuje avidin, složku která znemožňuje kočkám a psům využít biotin.
Obiloviny
Pro kočky a psy nejsou chuťově atraktivní - užití jen jako doplňku. Psům se nejčastěji zkrmuje chleba a spařené obilné šroty a ovesné vločky. Dále se při jejich výživě využívají vařené kroupy, rýže a těstoviny.
Tuky a oleje
Tuky, obzvláště živočišné jsou u psů a koček velmi oblíbeny. Jsou zdrojem energie a vitamínů A a D. Dodávají krmné dávce vůni a chuť. Ve větším množství způsobují poruchy trávení.
Zelenina
Dělí se do tří skupin:
- zelené části rostlin, ty jsou málo chuťově přitažlivé, bez většího přínosu živin,
- kořenová zelenina a hlízy, která je třeba tepelně upravit - pak může sloužit jako zdroj energie, kvůli chuťovým vlastnostem ji kočky nepřijímají,
- zelenina, ze které se konzumují semena - celosvětově se používá tepelně upravená sója.