3. Základy fyziologie výživy

Trávení

Biologický proces, při kterém se přijaté organické živiny v trávícím ústrojí štěpí a přizpůsobují se k přijetí a osvojení v těle zvířete. Z hlediska způsobu zpracování krmiva v trávicím ústrojí se jedná o mechanické zpracování, chemické trávení a biologické trávení.

3.1. Savci

Ústní dutina

Dochází v ní především k mechanickému zpracování krmiva a jeho proslinění. K důkladnému rozmělňování krmiva v dutině ústní dochází především u všežravců a nepřežvýkavých býložravců, k nedokonalému u přežvýkavců. V celku přijímají potravu ryby, obojživelníci, plazi, ptáci a někteří savci.

Žaludek

Velikost a stavba žaludku bývá u savců rozdílná v závislosti na druhu a konzistenci přijímaného krmiva.

V jednokomorovém žaludku se potrava ukládaná ve vrstvách a pomalu se promíchává se žaludeční šťávou a následně vyprazdňuje do dvanáctníku. Žaludeční šťáva obsahuje enzymy (pepsin, chymosin a žaludeční lipázu) a kyselinu chlorovodíkovou.

Předžaludek

Předžaludek je útvar, který vznikl v důsledku fylogenetického vývoje a je přizpůsoben na využití krmiv bohatých na celulózu. Zvířata vybavená předžaludkem neprodukují vlastní enzym na trávení celulózy, ale k trávení využívají enzymy mikrobiálního původu. Mikroorganismy předžaludku tvoří:

Bakterie

Představují hlavní složku mikrobiální populace předžaludku. V ml je zastoupeno 109 - 1012 bakterií (víc jak 60 druhů anaerobních bakterií). Složení jejich populace je závislé na krmné dávce a mění se během dne a ročního období. Bakterie se nejčastěji dělí podle druhu substrátu použitého jako primárního zdroje energie, resp. podle konečného fermentačního produktu např. na celulolytické, amylolytické, proteolytické, lipolytické a metanogenní.

Nálevníci

Celkovou hmotností odpovídají bakteriím, je mezi nimi symbióza. V předžaludku se vyskytují v celkovém počtu 104 - 107 . ml-1 (30-60 druhů). Složení jejich populace závisí především na složení krmné dávky, době po krmení, věku a fyziologickém stavu zvířete. Jejich úloha při trávení není plně vysvětlena.

Bachorové anaerobní houby

Byly objeveny v 80. letech 20. století. Trvale kolonizují částečky krmiva v bachoru a aktivně se podílí na trávení celulózy.

Tenké střevo

Zde se na trávení živin podílí:

Pankreatická šťáva, která obsahuje:

  • anorganické látky
    • NaHCO3
    • Na2CO3, NaCl, soli K, Ca, Mg a Fe
  • organické látky
    • trypsin
    • chymotripsin
    • karboxypeptidázu
    • elastázu
    • kolagenázu
    • nukleázy
    • lipázy
    • kolipázy
    • fosfolipázu
    • cholesterolesterázu
    • amylázu.
© 2007