1.3 Úpravy krmiv

Většina krmiv a krmných surovin v původním stavu (tak jak se získávají) nevyhovuje:

  • po stránce fyzikální struktury, resp. stálosti kvality
  • pro
    • přímé zkrmování,
    • pro skladování,
    • pro následné zpracování do průmyslově vyráběných krmných směsí.

Proto se většina krmiv a krmných surovin upravuje.

Úprava krmiv a krmných surovin je souhrn technologických postupů, jimiž se:

  • zvyšuje
    • výživná hodnota krmiv,
    • stravitelnost živin,
    • chutnost a přijatelnost krmiv,
  • odstraňují
    • škodlivé účinky,
    • nepříznivé vlastnosti krmiv.

Úpravy krmiv a krmných surovin se provádí:

  • pro zvýšení efektivity krmení:
    • zvýšené využití živin z krmiva,
    • snížení spotřeby krmiv,
  • pro změnu velikosti částic:
    • redukce velikosti,
      • lepší zhodnocení, strávení,
    • zvětšování velikosti (granulace),
  • změna obsahu vlhkosti:
    • uskladnění,
    • zvýšení chutnosti,
    • zlepšení stravitelnosti,
    • před dalším prováděním úprav,
  • změna hustoty krmiva:
    • granulací => hustota,
    • expandací => zvýšení objemu,
  • změna chutnosti,
  • změna obsahu živin:
    • ultrafialové ozáření - ergosterol đ ergokalciferol (D2),
  • detoxikace a odstranění škodlivých látek.

Úpravy se dělí na:

1) Fyzikální, mezi které se řadí například:
řezání, šrotování, drcení, tvarování, vločkování, extrudování, vaření, míchání, ozařování, mytí, lisování.
2) Chemické, mezi které se řadí například:
okyselování, vlhčení, extrahování.
3) Biologické, mezi které se řadí například:
fermentování, kvašení, očkování kulturami mikroorganismů, nakličování.
4) Kombinované, které kombinují výše uvedené úpravy.


Mezi nejběžněji požívané úpravy je možno zařadit:

Sušení.
Snižování obsahu vody umělým nebo přirozeným způsobem.

Šrotování.
Mechanická úprava zrna nebo jiných krmných surovin za účelem zmenšení velikosti částic.

Vločkování.
Napařování zrna (změknutí) a následné rozmáčknutí při průchodu mezi dvěmi válci. Efektem je změna struktury krmiva a zvýšení využití jeho energie.

© 2007