1.3 Úpravy krmiv
Většina krmiv a krmných surovin v původním stavu (tak jak se získávají) nevyhovuje:
- po stránce fyzikální struktury, resp. stálosti kvality
- pro
- přímé zkrmování,
- pro skladování,
- pro následné zpracování do průmyslově vyráběných krmných směsí.
Proto se většina krmiv a krmných surovin upravuje.
Úprava krmiv a krmných surovin je souhrn technologických postupů, jimiž se:
- zvyšuje
- výživná hodnota krmiv,
- stravitelnost živin,
- chutnost a přijatelnost krmiv,
- odstraňují
- škodlivé účinky,
- nepříznivé vlastnosti krmiv.
Úpravy krmiv a krmných surovin se provádí:
- pro zvýšení efektivity krmení:
- zvýšené využití živin z krmiva,
- snížení spotřeby krmiv,
- pro změnu velikosti částic:
- redukce velikosti,
- lepší zhodnocení, strávení,
- zvětšování velikosti (granulace),
- redukce velikosti,
- změna obsahu vlhkosti:
- uskladnění,
- zvýšení chutnosti,
- zlepšení stravitelnosti,
- před dalším prováděním úprav,
- změna hustoty krmiva:
- granulací => hustota,
- expandací => zvýšení objemu,
- změna chutnosti,
- změna obsahu živin:
- ultrafialové ozáření - ergosterol đ ergokalciferol (D2),
- detoxikace a odstranění škodlivých látek.
Úpravy se dělí na:
1) Fyzikální, mezi které se řadí například:
řezání, šrotování, drcení, tvarování, vločkování, extrudování, vaření, míchání, ozařování, mytí, lisování.
2) Chemické, mezi které se řadí například:
okyselování, vlhčení, extrahování.
3) Biologické, mezi které se řadí například:
fermentování, kvašení, očkování kulturami mikroorganismů, nakličování.
4) Kombinované, které kombinují výše uvedené úpravy.
Mezi nejběžněji požívané úpravy je možno zařadit:
Sušení.
Snižování obsahu vody umělým nebo přirozeným způsobem.
Šrotování.
Mechanická úprava zrna nebo jiných krmných surovin za účelem zmenšení velikosti částic.
Vločkování.
Napařování zrna (změknutí) a následné rozmáčknutí při průchodu mezi dvěmi válci. Efektem je změna struktury krmiva a zvýšení využití jeho energie.