1.2.3. Lipidy
Lipidy a lipoidní látky tvoří velkou skupinu sloučenin, které se vyznačují společnou fyzikálně-chemickou vlastností - rozpustností v organických rozpouštědlech. Jednotliví zástupci lipidů se liší strukturou a biologickou funkcí. Nejdůležitější úlohou lipidů v organismu je ta, že spolu s bílkovinami vytváří základní strukturu buněk, především buněčné membrány a membrány subcelulárních částic. V rostlinném i živočišném organismu jsou velice důležitou zásobní látkou. Ve srovnání se sacharidy mají zhruba dvojnásobnou energetickou hodnotu (17 kJ/g oproti 38 kJ/g).
V živočišném organismu se tak tuk vyskytuje jako:
- buněčný, který je součástí protoplazmy a pro každý druh má charakteristické složení,
- zásobní, který je tvořen triglyceridy vyšších mastných kyselin.
Pro životní pochody v organismu zvířat je také velice důležitá jejich funkce nosičů vitamínů A, D, E a K. V živočišném organismu se tuky tvoří v podstatné části ze sacharidů.
Lipidy se dělí na:
- jednoduché lipidy (mastné kyseliny s alkoholy)
- acylglyceroly
- nejvýznamnějším zástupcem této skupiny jsou tuky
- pevné (lůj)
- polotekuté (sádlo)
- tekuté (oleje)
- vosky
- nejvýznamnějším zástupcem této skupiny jsou tuky
- složené lipidy
- fosfolipidy
- glykolipidy
- sulfolipidy
- lipoproteiny.
- acylglyceroly
Mastné kyseliny se dělí
- podle struktury na
- nasycené mastné kyseliny
- ve svém řetězci neobsahují žádnou dvojnou vazbu
- nenasycené mastné kyseliny
- ve svém řetězci mají jednu nebo více dvojných vazeb
- nasycené mastné kyseliny
- z hlediska potřebnosti na
- esenciální mastné kyseliny
- jejich syntéza v organismu není možná a patří k nim především
- kyselina linolová a arachidonová
- kyselina linolenová, (eicosapentaenová a docosahexaenová)
- z celkové energetické hodnoty krmiva mají tvořit nejméně 1%
- jejich syntéza v organismu není možná a patří k nim především
- neesenciální mastné kyseliny
- mohou být syntetizovány v organismu
- patří sem například kyselina myristová, palmitová a stearová.
- mohou být syntetizovány v organismu
- esenciální mastné kyseliny