1.2.3. Lipidy

Lipidy a lipoidní látky tvoří velkou skupinu sloučenin, které se vyznačují společnou fyzikálně-chemickou vlastností - rozpustností v organických rozpouštědlech. Jednotliví zástupci lipidů se liší strukturou a biologickou funkcí. Nejdůležitější úlohou lipidů v organismu je ta, že spolu s bílkovinami vytváří základní strukturu buněk, především buněčné membrány a membrány subcelulárních částic. V rostlinném i živočišném organismu jsou velice důležitou zásobní látkou. Ve srovnání se sacharidy mají zhruba dvojnásobnou energetickou hodnotu (17 kJ/g oproti 38 kJ/g).


V živočišném organismu se tak tuk vyskytuje jako:

  • buněčný, který je součástí protoplazmy a pro každý druh má charakteristické složení,
  • zásobní, který je tvořen triglyceridy vyšších mastných kyselin.

Pro životní pochody v organismu zvířat je také velice důležitá jejich funkce nosičů vitamínů A, D, E a K. V živočišném organismu se tuky tvoří v podstatné části ze sacharidů.


Lipidy se dělí na:

  • jednoduché lipidy (mastné kyseliny s alkoholy)
    • acylglyceroly
      • nejvýznamnějším zástupcem této skupiny jsou tuky
        • pevné (lůj)
        • polotekuté (sádlo)
        • tekuté (oleje)
      • vosky
    • složené lipidy
      • fosfolipidy
      • glykolipidy
      • sulfolipidy
      • lipoproteiny.

Mastné kyseliny se dělí

  • podle struktury na
    • nasycené mastné kyseliny
      • ve svém řetězci neobsahují žádnou dvojnou vazbu
    • nenasycené mastné kyseliny
      • ve svém řetězci mají jednu nebo více dvojných vazeb
  • z hlediska potřebnosti na
    • esenciální mastné kyseliny
      • jejich syntéza v organismu není možná a patří k nim především
        • kyselina linolová a arachidonová
        • kyselina linolenová, (eicosapentaenová a docosahexaenová)
      • z celkové energetické hodnoty krmiva mají tvořit nejméně 1%
    • neesenciální mastné kyseliny
      • mohou být syntetizovány v organismu
        • patří sem například kyselina myristová, palmitová a stearová.
© 2007