1.2.2. Sacharidy
Jsou hlavním zdrojem energie potřebné na udržení životně důležitých funkcí organismu. Vznikají fotosyntézou v zelených rostlinách a podílejí se na složení sušiny těchto rostlin z 50-80 %. V rostlinách mají význam jako rezervní a podpůrné látky. Ve zvířecím organismu je jediným rezervním sacharidem glykogen. Na živé hmotnosti zvířat se sacharidy podílí 1-1,5 %. Sacharidy představují různorodou skupinu sloučenin, které se liší fyzikálními a chemickými vlastnostmi, přeměnou v trávicím traktu živočichů i úlohou kterou mají v látkové přeměně.
Podle fyzikálních a chemických vlastností se sacharidy dělí na:
- monosacharidy,
- pentózy,
- hexózy,
- disacharidy,
- trisacharidy,
- polysacharidy,
- pentózany,
- hexózany.
Obecně platí, že optimální zastoupení sacharidů ve výživě zvířat je základním předpokladem pro jejich optimální kondici, zachování zdraví, reprodukci a produkci (u laktujících zvířat).