1.2.1. Dusíkaté látky
Dusíkaté látky jsou ve výživě zvířat nezastupitelné. Obsah dusíkatých látek v krmivu vyjadřuje množství stanoveného dusíku (N) v krmivu násobeného zpravidla koeficientem 6,25. Tento koeficient je odvozen od průměrného obsahu N (16 %) v bílkovinách. U některých krmiv je však odlišný (např. pro mléko je jeho hodnota 6,38).
Dělí se na:
- bílkoviny (složené z aminokyselin), které se dělí na
- proteiny
- složené převážně z aminokyselin,
- proteidy
- obsahující kromě aminokyselin i nebílkoviné skupiny,
- proteiny
- nebílkovinné dusíkaté sloučeniny, které se dělí na
- volné aminokyseliny, amidy, alkaloidy, peptidy, nukleové kyseliny, glykosidy obsahující dusík, purinové a pyrimidinové zásady, amonné soli, amoniak, dusičnany aj.
Z hlediska výživy jsou dusíkaté látky nezastupitelné a bílkoviny mají pro živočišný organismus specifický význam, protože jsou jedinou živinou, která je schopna (spolu s vodou, minerálními látkami a vitamíny) vyživovat živočišné buňky. Nachází se v každé buňce a jsou hlavní složkou cytoplasmy. Nutriční hodnota bílkovin je dána jejich aminokyselinovým složením. Z tohoto pohledu se aminokyseliny dělí na:
- esenciální
- nepostradatelné aminokyseliny, které organismus vyšších živočichů s jednoduchým žaludkem syntetizuje v nedostatečné míře,
- neesenciální
- postradatelné aminokyseliny, které organismy živočichů syntetizují v dostatečné míře.
Mezi esenciální aminokyseliny se řadí:
- lyzin
- methionin
- fenylalanin
- tryptofan
- histidin
- leucin
- izoleucin
- treonin
- valin
- (arginin).
Mezi neesenciální aminokyseliny se řadí:
- glycin
- prolin
- cystein
- alanin
- serin
- tyrozin
- kyselina asparagová
- kyselina glutamová
- hydroxiprolin
- citrulin.