1.2.1. Dusíkaté látky

Dusíkaté látky jsou ve výživě zvířat nezastupitelné. Obsah dusíkatých látek v krmivu vyjadřuje množství stanoveného dusíku (N) v krmivu násobeného zpravidla koeficientem 6,25. Tento koeficient je odvozen od průměrného obsahu N (16 %) v bílkovinách. U některých krmiv je však odlišný (např. pro mléko je jeho hodnota 6,38).

Dělí se na:

  • bílkoviny (složené z aminokyselin), které se dělí na
    • proteiny
      • složené převážně z aminokyselin,
    • proteidy
      • obsahující kromě aminokyselin i nebílkoviné skupiny,
  • nebílkovinné dusíkaté sloučeniny, které se dělí na
    • volné aminokyseliny, amidy, alkaloidy, peptidy, nukleové kyseliny, glykosidy obsahující dusík, purinové a pyrimidinové zásady, amonné soli, amoniak, dusičnany aj.

Z hlediska výživy jsou dusíkaté látky nezastupitelné a bílkoviny mají pro živočišný organismus specifický význam, protože jsou jedinou živinou, která je schopna (spolu s vodou, minerálními látkami a vitamíny) vyživovat živočišné buňky. Nachází se v každé buňce a jsou hlavní složkou cytoplasmy. Nutriční hodnota bílkovin je dána jejich aminokyselinovým složením. Z tohoto pohledu se aminokyseliny dělí na:

  • esenciální
    • nepostradatelné aminokyseliny, které organismus vyšších živočichů s jednoduchým žaludkem syntetizuje v nedostatečné míře,
  • neesenciální
    • postradatelné aminokyseliny, které organismy živočichů syntetizují v dostatečné míře.

Mezi esenciální aminokyseliny se řadí:

  • lyzin
  • methionin
  • fenylalanin
  • tryptofan
  • histidin
  • leucin
  • izoleucin
  • treonin
  • valin
  • (arginin).

Mezi neesenciální aminokyseliny se řadí:

  • glycin
  • prolin
  • cystein
  • alanin
  • serin
  • tyrozin
  • kyselina asparagová
  • kyselina glutamová
  • hydroxiprolin
  • citrulin.
© 2007