1.2. Živiny

Živiny

Jsou chemicky definovatelné látky potřebné k výživě zvířat; nejde vždy o látky nezbytné pro organismus. S krmivy vstupují do trávicího ústrojí i látky, které organismus vůbec nevyužije, ale které organismu neuškodí. Základem výživy živočichů jsou živiny, které přijímají zvířata v krmivech. Pro živočišný organismus jsou nezbytné k zajištění všech životních procesů, to znamená k samotnému procesu trávení, pohybu, udržení tělesné teploty, růstu, rozmnožování, tvorbě tělesné hmoty (zvláště svalové), k produkci mléka u laktujících zvířat, vajec, srsti atd.

Stravitelné živiny

K zajištění životních procesů může živočišný organismus využít jen tu část přijatých živin, která neodešla z těla ve výkalech. Tato část živin se označuje jako stravitelné živiny.

Živiny plní v živočišném organismu několik základních funkcí.

Energetická funkce živin

Dodávají organismu energii potřebnou pro udržení tělesné teploty a pro průběh všech životních dějů. Mezi energetické živiny se řadí:

  • sacharidy,
    • škrob, cukry celulóza, hemicelulóza,
  • lipidy,
  • bílkoviny,
    • přijímané v nadbytku!
  • organické sloučeniny,
    • kyseliny, alkohol.

Stavební funkce živin

Stavební živiny tvoří základ živé hmoty. Řadí se sem:

  • organické živiny
    • dusíkaté látky, organické kyseliny,
  • anorganické živiny
    • voda, minerální látky.

Biokatalytická funkce živin

Tyto živiny se podílejí na řízení všech životních procesů, a tím i na udržení dobrého zdravotního stavu. Mezi biologicky účinné látky se řadí:

  • látky vlastního organismu
    • hormony, enzymy,
  • látky obsažené v krmivech
    • vitaminy, minerální látky a to zejména mikroelementy.

Další skupinou jsou ostatní látky v krmivech.
Řadí se sem:

  • lignin, éterické oleje, silice, alkaloidy, glykosidy.

Uvedené vymezení je jen orientační, protože funkce živin se navzájem prolínají. Například bílkoviny slouží v organismu živočichů jako základní stavební složka živé hmoty, současně jsou nezbytné k tvorbě enzymů a hormonů, ale při přebytku se využívají i jako zdroj energie.

© 2007